на живо

За една луда нощ на “Бернабеу”

98 минути, в които приятелите станаха врагове, а враговете – повод за възхищение

В момента, в който съдията Майкъл Оливър вдигна червен картон пред лицето на освирепелия Джанлуиджи Буфон, на “Сантяго Бернабеу” имаше само един човек, който знаеше как се чувства вратарят на “Ювентус”. И неговото име е Зинедин Зидан.

През 2006 г. французинът се сбогува с футбола по подобен жесток начин във финала на световното първенство. Тогава Зизу се оказа от губещата страна, а Италия на Буфон ликуваше след дузпи. В сряда вечер 40-годишният Буфон бе в ролята на трагичния герой в последния си мач в Шампионската лига. И отново дузпа реши всичко...

Докато напускаше терена, обезумял от ярост, легендата на “Юве” бе изпратен с аплодисменти от хиляди фенове на “Реал”, станали на крака. Още преди мача на “Бернабеу” планираха да почетат един от великаните на играта. Но едва ли някой си е представял, че това ще се случи при толкова драматични обстоятелства. А от началото на този век само двама други футболни гиганти са си извоювали тази чест от публиката на “Бернабеу” – Роналдиньо и Алекс дел Пиеро. Така от враг на терена Буфон се бе превърнал в икона, пред която се прекланя бялата част на Мадрид.

Изключително постижение на фона на тези луди 98 минути, в които приятели станаха свирепи врагове. Първо, халфът на “Реал” Тони Кроос без малко не обезглави съотборника си в националния отбор на Германия Сами Кедира, а впоследствие Лука Модрич отчаяно искаше от съдията да покаже втори жълт картон на сънародника му Манджукич.

А самият мач доказа за пореден път, че този отбор на “Реал” не знае и не може да играе прагматично, той е конструиран да атакува и в момента, в който трябва просто да пази резултат, цялата му футболна философия отива в кошчето за боклук. Така беше и преди година срещу “Байерн” отново на четвъртфиналите в Шампионската лига, когато след победа с 2:1 в Мюнхен Кралския клуб допусна да бъде надигран със същия резултат в редовното време на реванша.

Случи се и кръг по-късно в полуфиналите с “Атлетико” – след успех с 3:0 в първия двубой на “Бернабеу” отборът на Зидан бе на път да пропилее аванса си, губейки с 0:2 след четвърт час игра в ответния сблъсък. Дори фиаското на “Барса” срещу “Рома” ден по-рано не бе послужило като сигнална лампичка. В навечерието на реванша с “Юве” и мадридската публика изглеждаше твърде сигурна в крайния успех, след като имаше изобилие от билети на черно, които се продаваха “само” за 120 евро. Обикновено за двубои от такъв ранг цената започва от 300 евро нагоре...

Колкото до най-обсъжданата дузпа на годината, тя ще лежи на съвестта на рефера Оливър и на леко нескопосаната изява на защитника на “Юве” – Бенатия. Днес мадридският в. “Марка” излезе със заглавие “Имаше дузпа!”, докато каталунските му колеги от “Спорт” написаха “Обирът на века”. Този спор никога няма да има краен победител. Но не са ли именно тези полюсни страсти най-големият чар на любимата игра?