на живо

Заболяването, което не повали коравия Дженаро Гатузо (ВИДЕО)

Треньорът на "Наполи" продължава да работи, въпреки тежките симптоми

Getty Images

Хората, наблюдавали мачовете на "Наполи" в последните седмици, със сигурност са се загледали в наставника на неаполитанците Дженаро Гатузо, който носеше превръзка на окото си. Вчера (23 декември), в домакинството на "Торино", той я свали и ръководи срещата от тъч линията. След нея той разказа за поредната си битка в живота.

"От месец насам вървят слухове, че едва ли не умира. Не се тревожете, няма такова нещо. Както виждате съм тук", заяви Гатузо.

"Искам да се обърна към дечицата, които се поглеждат в огледалото и не се харесват. Животът е красив и трябва да му се наслаждавате, да се изправите срещу него, без да се криете."

Гатузо, който в годините си на футболист се славеше като един от най-големите биткаджии в света, е изправен срещу ново предизвикателство.

Снимка: Getty Images

"Имам миастения от десет години. Това е трети удар на болестта. Този път е по-силно от преди. Всичко ще отмине, окото ми ще се оправи. Виждам двойно, трудно ми е да стоя на краката си. Само луд като мен може да продължи при тези обстоятелства.", казва още Гатузо.

Наставникът на "Наполи" разкри, че футболистите му се влияят от здравословното му състояние и затова резултатите в последните седмици са неубедителни. Самият Гатузо избягва интервютата и пресконференциите.

Снимка: Getty Images

Миастенията е автоимунно заболяване с образуване на антитела срещу собствени антигени на организма. Сред симптомите са диплопия на клепачите, следствие от слабост в очедвигателните мускули, както и лесната умора.

Още преди 9 години Гатузо разкрива на пресконференция защо не играе за "Милан". Здравословният проблем тогава го вади от терените за 4 месеца и моли журналистите да не го съжаляват.

Дженаро Гатузо, войнът на Италия, спечелил световното първенство през 2006 г., поглежда смело към следващите професионални предизвикателства, които да му помогнат да преодолее по-леко здравословните проблеми.