на живо

Заради талибаните: Първата жена-параолимпиец на Афганистан пропуска Игрите в Токио

Закия Кудадади не може да излети от родината си, за да пренапише историята

Хаос и паника владее Афганистан. Талибаните вече завзеха столицата Кабул, а в тази ситуация стотици хиляди местни жители търсят начин да се измъкнат от страната. 

Едва ли някой от тях мисли за спорт. Въпреки че сме сигурни, че едно сърце е свито не само, защото се страхува за живота си, а и защото мечтата се изплъзва. 

Закия Кудадади трябваше да е първата представителка на страната си на параолимпийските игри, които започват на 24 август. Тя трябваше за пренапише историята и да се бори за медал в таекуондото. 

Само че това няма да се случи през 2021 г. Заради действията на талибаните, тя няма как да излети за Токио. Само преди няколко седмици тя заяви:

"Разтреперих се, след като научих, че съм получила уайлд кард и ще мога да представям страната си в Токио. Има и малко притеснение, тъй като нямам много време за подготовка и най-добрите условия. Ще дам всичко от себе си да се представя добре. Имам възможност да покажа на какво съм способна и да застана до едни от най-добрите в света".

За жалост, 23-годишната Закия ще трябва да почака. Новината съобщи Ариан Садики, който отговаря за параолимпийците на Афганистан и в момента се намира в Лондон.

"Талибаните превзеха Кабул и всичко се обърка. Много ни е тежко. Ситуацията много бързо се обърка и нямаше как да организираме заминаването. От Афганистан излитат само военни самолети. Съсипани сме. Това трябваше да е момент за историята!", заяви той.

Освен Закия, в родината си остава и представителят на Афганистан в хвърлянето на диск - Хосани Расули. Той трябваше да е вторият представител на страната в Токио и да дебютира на най-авторитетния спортен форум.

Той и Закия не успяха да се включат в квалификациите за Игрите, тъй като нямаха финансиране, но от Международния комитет решиха да им дадат шанс да се изявят. Сега обаче те ще трябва да почакат до Париж 2024, за да осъществят своите мечти.