на живо

Жестът, който трогна Краля (ВИДЕО)

Бенедикт Дол отстъпи джентълменски третото място на Оле Ейнар Бьорндален

Бенедикт Дол е един от лидерите на националния отбор на Германия по биатлон. 28-годишният световен шампион е в елита вече няколко сезона, но снощи се превърна в любимец на всички фенове на този динамичен зимен спорт.

На "Фелтинс Арена" в Гелзенкирхен се проведе 17-ото издание на световното отборно предизвикателство - надпревара за смесени двойки, която включва масов старт и преследване. Традиционното състезание бе и последното за Краля на биатлона - Оле Ейнар Бьорндален. 44-годишният норвежец се отказа в края на миналия сезон и затова стадионът на футболния "Шалке 04" бе сцена на емоционално сбогуване. Повече от 46 000 зрители приветстваха осемкратния олимпийски шампион в последния му старт. 

В състезанието участваха общо десет отбора - два от Германия, по един от Италия, Австрия, Чехия, Русия, Украйна, Франция и Япония. Бьорндален бе в тандем със съпругата си Дария Домрачова.

Световното отборно предизвикателство бе спечелено от италианците Доротея Вирер и Лукас Хофер. Но не с това ще се запомни изключителната надпревара...

Метри преди финала Бенедикт Дол, който се движеше на трета позиция, изостана, за да изчака Бьорндален и вдигна ръката му при пресичането на финалната линия. Така интернационалният дуел Бьорндален/Домрачова се качи на почетната стълбичка вместо Дол и партньорката му Херман.

Жестът на Дол предизвика сериозен отзвук. Потребителите в социалните мрежи са впечатлени от поведението на германеца и отбелязват, че подобни действия са присъщи само на истински спортисти с големи сърца.