на живо

Заради тях си струва да гледаме Лига Европа

Има поне 10 футболисти, които ще ви накарат да обърнете внимание на втория по сила европейски клубен турнир

След официалния старт на Шампионската лига дойде ред и на Лига Европа. И ако двубои от сорта "Османлиспор" - "Стяуа" няма как да ви накарат да седнете пред екраните и да гледате в захлас, то плеядата от звезди в тазгодишната групова фаза на втория по сила клубен турнир определено ще промени плановете ви.

Новият сезон в Лига Европа ще бъде различен. Ето поне 10 причини за това:

1. Мохамед Салах

Египетският национал напоследък е непостоянен в изявите си за "Рома", но винаги е способен да поднесе изненада в най-неочаквания момент. "Вълците" разочароваха своите фенове с отпадането още в квалификациите за Шампионската лига.

Салах е сред най-добрите футболисти в тима на Лучано Спалети и със сигурност ще е от полза за повишаването на интереса към Лига Европа.

2. Мауро Икарди

Цяло лято "Наполи" се опитваше да привлече в редиците си аржентинския капитан на "Интер" за заместник на преминалия в "Ювентус" Гонзало Игуаин. До трансфер така и не стигна заради разногласия във финансовите параметри по договора на Икарди. 

От старта на Серия "А" нападателят е отбелязал три гола, но "нерадзурите" определено не се справят в първенството. По всичко личи, че Маури има нужда от промяна и Лига Европа може да му я даде.

3. Аймерик Лапорт

Защитникът на "Атлетик" Билбао избра да се състезава за Испания и бе остро разкритикуван от президента на френската федерация Ноел льо Грае.

До скоро Лапорт се възстановяваше от тежка контузия, която не му позволи да участва на Евро 2016. Също така травмата му попречи да премине в "Манчестър Сити". "Гражданите" бяха готови да заплатят 50 млн. евро за него преди контузията.

Баският клуб играе стабилно в Европа и няма да е изненада, ако стигне по-напред в турнира. 

4. Дирк Каут

На 36 години холандецът продължава да бъде в страхотна форма. Бившият футболист на "Ливърпул" се преквалифицира в централен полузащитник, но това не му пречи да продължава да бъде сред лидерите на "Фейенорд".

В последните три мача Каут се отчете с три гола и една асистенция за тима от Ротердам.

5. Франческо Тоти

Каквото и да се каже или изпише за Тоти ще е малко. Легендата на "Рома" не остарява. На 39 той продължава да бъде в перфектна форма и да изумява света с футболния си гений.

6. Бреел Емболо

"Шалке" не се представя никак добре в Бундеслигата. След първите два кръга тимът от Гелзенкирхен е с нула точки и без отбелязан гол.

Емболо е считан за един от големите таланти на швейцарския футбол, но все още не може да блесне за новия си тим и да оправдае 23-те млн. евро, които немците платиха за него през лятото. 

19-годишният Бреел отбеляза 13 гола за "Базел" през миналия сезон, с което помогна на тима да спечели титлата в Швейцария.

7. Доменико Берарди

Берарди е ключова фигура за "Сасуоло". Нападателят е под наем в "черно-зелените" от "Ювентус".

За четири мача от квалификациите за Лига Европа 22-годишният Берарди отбеляза пет гола. Също така той успя да се разпише и в двете срещи в Серия "А", в които взе участие. 

Заради контузия италианецът ще бъде извън терените близо месец, но ще му остане време да блесне поне веднъж до края на груповата фаза на европейския турнир.

8. Фьодор Смолов 

ФК "Краснодар" не е сред фаворитите в своята група, но пък може да изненада "Шалке", "Залцбург" или дори "Ница".

Смолов отбеляза по два пъти срещу "Терек" и "Том" в руското първенство и с актив от общо шест попадения  едноличен лидер при голмайсторите.

"Краснодар" наскоро направи рокада на треньорския си пост, и ако успее да се отърси по-бързо от нея, то несъмнено добрите резултати в Лига Европа няма да закъснея.

9. Евер Банега

Евер Банега е свикнал да печели Лига Европа. Аржентинският национал бе част от шампионския отбор на "Севиля" през последните два сезона, а от скоро е играч на "Интер".

Неговото присъствие в състава на Франк де Бур със сигурност ще респектира всички съперници на гранда от Милано.

10. Пол Погба и целият отбор на "Манчестър Юнайтед"

Най-скъпият футболист в света - Пол Погба, ще играе не в Шампионска лига, а в Лига Европа. Това само по себе си е причина да не пропускате мач на "Манчестър Юнайтед" в турнира.

Давид Де Хеа, Уейн Рууни, Хенрих Мхитарян, Антони Марсиал и целият тим на "червените дяволи", начело с Жозе Моуриньо, ще бъдат обремени със задължителните очаквания за спечелване на титлата в надпреварата.

10+ Златан Ибрахимович

Да, Златан е част от "Манчестър Юнайтед", но няма как да не му обърнем малко по-специално внимание.

Едва ли преди години някой би предположил, че Ибрахимович ще играе в групите на Лига Европа. Но един трофей от тази надпревара няма да помрачи останалите му успехи. 

Шведът не успя да осигури победата на "Юнайтед" в дербито на Манчестър, но статистиката е красноречива - нападателят бележи във всеки мач на англичаните от пристигането си в тима.