на живо

1 млн. долара глоба за "Уимбълдън" заради тенисистките от Русия и Беларус

Организаторите ще обжалват

Reuters

Организаторите на третия за годината тенис турнир от Големия шлем - "Уимбълдън", ще трябва да платят 1 млн. долара глоба, а причината е дискусионното им решение да не допуснат до участие в надпреварата представителки на Русия и Беларус. 

Санкцията е наложена от Женската тенис асоциация (WTA), като се разделя по следния начин: 250 000 долара за "All England Lawn Tennis Club" и 750 000 долара за "Lawn Tennis Association". 

И двете организации заявиха, че ще обжалват. 

Преди началото на турнира организаторите обявиха, че няма да пуснат на кортовете си представители на мъжката и женската ранглиста от Русия и Беларус. Причината е войната в Украйна. Тази мярка се явява като санкция за страните-агресори. 

Снимка: Reuters

Така до участие на "Уимбълдън" не бяха допуснати едни от фаворитките - Арина Сабаленка, Анастасия Павлюченкова, Виктория Азаренка.

При мъжете ситуацията беше още по-фрапираща, тъй като санкцията засегна лидера в световната ранглиста - Даниил Медведев. 

След остра реакция от двете асоциации, от "Уимбълдън" взеха компромисното решение тази годна турнирът да не носи точки за ранглистата.