на живо

Направи го: Джокович е шампион в Мелбърн!

Изравни Рафа Надал по титли от Големия шлем

Reuters
Новак Джокович спечели десетата си титла от Откритото първенство на Австралия и общо 22-ра от Големия шлем. Толкова има и Рафаел Надал.
 
Снимка: Reuters
На финала в Мелбърн той не даде сет на Стефанос Циципас (Гър) 6:3, 7:6(4), 7:6(5) и от понеделник ще оглави световната ранглиста.
 
Ноле е вторият след Надал, който печели един Мейджър двуцифрен брой пъти. Сега той има 10 титли на Откритото първенство на Австралия, Надал е с 14 от "Ролан Гарос". Роджър Федерер има 8 шампионски купи от "Уимбълдън".

Само 12 месеца, след като бе главното действащо лице в един от най-големите съвременни скандали в спорта и бе депортиран от Австралия заради заради нередности с ваксинационния си статут, Новак се завърна на трона в Австралия.

Циципас има за какво да съжалява, тъй като имаше инициативата през преобладаващата част от втория сет и водеше с пробив в третия, но така и не издържа на шампионското темпо на сърбина.

След последната точка се прекръсти, отиде при семейството си и рухна в сълзи.
 
Любопитно е, че бащата на Ноле - Сърджан, не присъства на решителната битка след полемика около снимки, на които той позира с руски флаг с Владимир Путин.
 
Снимка: Reuters
Според директора на турнира Крейг Тайли Сърджан не е наказан, а сам е решил да не гледа сина си от ложата.