на живо

"Челси" ще има нов собственик. Правителството прие сделката

Договорът вероятно ще бъде подписан в понеделник

uefa.com

"Челси" ще има нов собственик вероятно от понеделник (30 май). Това обявиха от клуба на официалния си сайт, като по този начин потвърдиха, че правителството е приело условията, предложени от американския бизнесмен Тод Боели. 

За неговия интерес беше съобщено преди месец, но впоследствие се заговори за пречки и недоволство от страна на властите, които трябва да приемат сделката, след като клубът премина в тяхно управление като част от санкциите срещу руския бизнесмен Роман Абрамович заради войната в Украйна.

От съобщението на "сините" от Лондон става ясно, че остава единствено формалното финализиране и подписване на договора с Бьоли, който е собственик и на един от най-известните бейзболни тимове в САЩ - "Лос Анджелис доджърс". Това се очаква да се случи в понеделник (30 май).

"Футболен клуб "Челси" може да потвърди, че снощи е сключено единственото и окончателното споразумение за продажба на клуба на консорциума Тод Боели/Clearlake Capital. Очаква се сделката да бъде завършена в понеделник. Клубът ще актуализира допълнително информацията тогава", се казва в съобщението. 

Снимка: uefa.com

Състоянието на Боели се оценява на 4,5 млрд. долара. Той има бизнес интереси в застраховането, недвижимите имоти и медиите.

Неговата оферта се оказа най-добра, след като правителството пое управлението на клуба. Руският бизнесмен Абрамович получи редица имуществени санкции от страна на британското правителство, въпреки че спомогна за преговорите между неговата родина и Украйна. 

Според медиите на Острова Боели ще купи тима за 2,5 млрд. британски лири, които ще отидат за благотворителност и подпомагане на пострадалите от войната. Освен това ще инвестира 1,7 млрд. британски лири в следващите 10 години за подобряване на тима и инфраструктурата.