на живо

От анализ пред компютъра до пейката на отбор в Германия

Макс Бергман "превъртя играта" с дебюта си във футбола

Макс Бергман. Едва ли някой е чувал това име. Освен ако не е страстен почитател на видеоанализите във футбола. 24-годишният германец направи фурор в родината си. Той дебютира на пейката на "Халешер" от Трета Бундеслига. Само преди няколко години за него всичко започва с любителски профил в Youtube, в който анализира пресата на Юрген Клоп, тактиката на Пеп Гуардиола, защо „Байерн“ уволнява Нико Ковач и други.

Птичето веднъж каца на рамото, казват мъдрите хора. А Бергман се възползва по отличен начин от късмета, който го спохожда. Треньорът на "Халешер" е наказан, а това отваря пътя на досегашния му асистент за неочакваната развръзка на приказката му. След 1:3 срещу "Оснабрюк" тимът събира сили и прави чудото, взимайки точката след 3:3.

"Беше много забавно, изпитах море от емоции. Първото полувреме не оправда очакванията ни, но след това се коригирахме.", каза щастливият младеж след дебюта си.

Бергман привлича вниманието на "Халешер" с изключителните си анализи в Youtube и Twitter. Познанията му по футболната игра и точността в анализаторските му умения водят до контакт с третодивизионния отбор. Едва на 20 години той вече има договор с футболен клуб. От тогава значимостта му расте с всяка изминала година и така до позицията на помощник треньор. Самият той счита, че възрастта му не е порок. Признава, че целта му е да предаде на играчите това, което е видял в анализите си.

Историята на Макс Бергман може да бъде вдъхновение за всички влогъри и момчета, които се занимават с футбол онлайн, макар и да не са професионалисти. Историята на Бергман не е единствената любопитна в последните години. Някои клубове рискуват и наемат геймъри, прекарали хиляди часове пред играта Football manager. В съвременния свят изглежда вратите към всеки са отворени за приключение и сбъдване на мечтите.