на живо

Противоречивият капитан, който посреща феновете на "Цървена звезда"

Драган Василкович получи графит на стадион "Райко Митич" след освобождаването си от хърватски затвор

Стадионът на сръбския футболен "Цървена звезда" е едно място, изпълнено с много тайни и символика. Освен страховит тунел, преминаващ под северната трибуна, на която се настаняват най-върлите привърженици, и танк от обсадата на Вуковар, съоръжението си има и един много противоречив графит.

В началото на 2020 г., когато светът беше почти спрял заради първата вълна от коронавирус, откъм централната западна трибуна, на която е входът за VIP зоната се появи рисунка на лицето на... капитан Драган. Той е една от най-противоречивите личности в съвременната история на Сърбия и очаквано е свързан с войните при разпада на Югославия в началото на 90-те години на ХХ век. 

Този акт на агитката не остана нeзабелязан от хърватите, които го обявиха за обиден и неприемлив. Всъщност графитът се появи заради освобождаването на капитана, който 13 години лежа в затвори в Австралия и Хърватия, след като беше признат за виновен за убийства и изтезания по време на войните. 

Капитан Драган обаче е изявен фен на "Цървена звезда". След излизането си от затвора той дори позира с президента на "Цървена звезда" Звездан Терзич и легендарния футболист Драган Джаич. Те пък му подариха тениска с неговото име.

Защо Драган Василкович е толкова противоречива личност и кой е той? Роден преди 66 години в Белград, бъдещият военен се мести заедно с майка си в Австралия след смъртта на баща си в инцидент с мотор. Заради тежкото финансово състояние, той е пратен в сиропиталище, но не прекъсва връзките с най-близките си. Още като непълнолетен се забърква в различни престъпления - кражби и принуждаване към проституция. За да избегне затвора се записва в австралийската армия и става част от кавалерията. С въоръжените сили обикаля цял свят, а в Сърбия се завръща през май 1990 г.

Заради разпадащата се тогава Югославия и все по-честите сблъсъци между цивилни, Василкович решава да се включи в сраженията на сръбска страна. Той заминава за Книн (днес град в югоизточна Хърватия), където заедно с местния началник на полицията Милан Мартич (осъден на 35 години затвор от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия) организират и обучават сръбското население на работа с оръжие и военна тактика. 

Смята се, че именно капитан Драган поставя началото на сръбските специални части. Първо те носят името "Книнджи" (Нинджи от Книн), а след войната се преобразуват в Единица за специални операции "Червените барети". В началото на XXI век техният командир Милорад Улемек-Легия и част от войниците му са осъдени за няколко убийства, включително и за това на първия демократично избран премиер на Сърбия Зоран Джинджич.

Капитан Драган е признат за виновен за убийства, побои, измъчване и нарушаване на Женевската конвенция срещу хървати в крепостта Книн в периода юни-юли 1991 г. Той също така е замесен в планирането на нападение срещу полицията в Глина и Бенковац.

След като през 2007 г. е арестуван и изпратен от Австралия в Хърватия, Василкович лежи в затворите в Сплит и Лепоглава. След като излежава пълната си присъда, той е освободен и екстрадиран до Сърбия, тъй като няма право да влиза на територията на Европейския съюз. 

Няколко дни след като капитан Драган се върна в родината си - на 28 март 2020 г., на стадиона на "Цървена звезда" се появи неговият лик. В Сърбия той е свободен човек и често се включва в инициативи за освобождаване именно на бившите членове на "Червените барети". 

На графита, над образа на капитан Драган седи и надписът "Делие Книн" - подразделението на най-върлите привърженици на "червено-белите" от този град. 

Те вече се забъркаха в един скандал покрай един от най-изявените футболисти на тима - Милан Борян. През 2017 г. вратарят посвети победата над "Кьолн" на града, в който е роден. "Знам кой съм и откъде идвам. Книн винаги е бил град, който поддържа "Цървена звезда". Тази победа е за Сръбска Далмация", заяви той, а по-късно добави в телевизионно интервю: "Роден съм в днешна Хърватия, в Крайна, в Далмация. Това е сръбска земя. Аз съм човек със сръбски произход". 

Всъщност семейството на Борян бяга от Книн през 1995 г. по време на хърватската военна операция "Буря". Първо живеят в Белград, а след това заминават за Канада. И днес вратарят играе за националния тим на старата от Северна Америка.

Тагове:

@