на живо

"Наполи" изпепели мечтата на Роналдо за требъл

Дженаро Гатузо с първи трофей като треньор

"Наполи" е новият носител на Купата на Италия. На финала в Рим неаполитанците победиха "Ювентус" с дузпи - 4:2, след като в редовното време срещата завърши 0:0.

Купата на Италия е първи трофей за Дженаро Гатузо в ролята му на треньор. След последния съдийски сигнал Рино бе подмятан във въздуха от футболистите си.

Преди това легендата на "Милан" и собственикът на "Наполи" Аурелио Де Лаурентис събраха отбора в кръг и им казаха няколко мотивиращи думи.

Снимка: Reuters

За Кристиано Роналдо и съотборниците му от "Ювентус" мечтата за требъл бе изпепелена, но остават двете по-важни битки - тези в Серия "А" и Шампионската лига.

Това бе и първият голям финал, който се игра в Европа след паузата заради пандемията от COVID-19. Принудителното прекъсване си пролича в представянето и на двата отбора, които предоставиха на зрителите пред телевизионните екрани една от най-постните продукции за сезона. Голови положения липсваха, а темпото бе повече от разочароващо.

Неостаряващият Джанлуиджи Буфон за пореден път доказа защо продължава да бъде добра опция за вратата на "бианконерите", тъй като спаси три опасни удара, единия от които в добавеното време на мача, а тогава на помощ се притече и гредата. В началото на срещата Лоренцо Инсиние удари греда от пряк свободен удар.

Снимка: Reuters

Тревогите са за Маурицио Сари, чийто отбор във втори пореден двубой не може да отбележи гол, след като в полуфинала-реванш с "Милан" срещата завърши 0:0, но това не бе фатално за продължаването напред.

И днес обаче съставът на ексцентричния треньор не успя да пречупи съперника, въпреки че на терена действаха имена като Кристиано Роналдо, Пауло Дибала, Дъглас Коста, Федерико Бернардески и Хуан Куадрадо.

При дузпите отлични думи заслужава вратарят на "Наполи" Алекс Мерет, който въпреки че бе "замразен" от Гатузо от началото на годината, за пореден път показа, че е бъдещето на италианския футбол. Той отрази първия изстрел на Пауло Дибала и разконцентрира Данило, който също пропусна. Неаполитанците бяха 4 от 4 при дузпите и бурно отпразнуваха успеха.

Снимка: Reuters

Напук на мерките срещу коронавируса играчите се скупчиха един върху друг, което вероятно ще накара спортния министър да направи забележки на отбора за лошия пример, който се дава.

Трофеят е първи за "Наполи" от 2014 г. насам, когато тимът спечели Суперкупата на Италия. Същата година "партенопеите" взимат и Купата и Италия.