на живо

10-годишният Кюта и неговият безмилостен режим към върха (ВИДЕО)

Момчето тежи двойно повече от децата на своята възраст

Reuters

Сред младите сумисти се отличава едно 10-годишно момче. Кюта Кумагай е 85 кг. Двойно по-тежък е от децата на своята възраст и с лекота побеждава младежи, които са с 5-6 години по-големи от него.

Миналата година той е обявен за световен шампион до 10 години. А тренировъчният режим, изграден от неговия баща Тайсуке, е безмилостен.

Снимка: Reuters

Кюта тренира по шест дни в седмицата в местния сумо клуб или вдига тежести. Плува и прави лекоатлетически упражнения, за да придобие по-голяма пъргавина и експлозивна бързина, които са много важни в сумото.

Кюта е в режим още от детската градина. "Не съм го учил на нищо. Много неща му идват естествено", казва Тайсуке, който е бивш сумист, но на аматьорско ниво.

Снимка: Reuters

"За сумото се изисква талант и той го притежава. Печели. Мисля, че може би има нещо специално в него".

Кюта е срамежливо момче, говори с по няколко думи, а мотивацията му е проста: "Забавно е да побеждавам хора, които са по-големи от мен".

Когато си проличава, че малчуганът има талант, Тайсуке мести семейството си в район в Токио, който е известен със създаването на шампиони по сумо.

Баща и син използват местен храм за тренировки. Сесиите приключват с двубой между двамата. Тайсуке избутва Кюта толкова силно, че понякога детето не може да си поеме дъх и се разплаква. Но бащата вярва, че това е единственият начин синът му да разгърне докрай потенциала си.

Снимка: Reuters

"Мисля, че успява да отдели време за себе си, за да играе с приятели. Не смятам, че го притискам твърде много", обяснява Тайсуке.

Тренировъчният режим е скъп и изисква огромни усилия от цялото семейство, включително и от майката Макико.

"Не ходя в казино. Залагам всичко на това", добавя бащата.

Снимка: Reuters

Ключът към успеха в сумото е диетата. В нормален ден Кюта приема между 2700 и 4000 калории, в които се включват над литър мляко и сериозни количества протеин. Пържолата му е любима.

Таткото смята, че Кюта трябва да качи още 20 кг преди да влезе в средното училище след две години. Ако успее е възможно да бъде забелязан от по-сериозни клубове по сумо. Интерес и сега не липсва.

Настоящият му треньор Шиничи Тайра е бивш професионален сумист. Той вярва, че Кюта притежава всичко необходимо, за да бъде сред най-добрите в спорта.

Снимка: Reuters

Кюта иска да стане "йокозуна". Това е най-високият ранг на професионалното сумо в Япония. Смята обаче, че режимът ще бъде много по-брутален.

"Тренировките по сумо не могат да бъдат описани като "приятни". Когато ми е ставало трудно, съм мислел за отказване", споделя детето.