на живо

На 81 в Хималаите в памет на жертвите на COVID-19

Карлос Сория няма намерение да забавя темпото

На 81 в Хималаите в памет на жертвите на COVID-19

81-годишният испанец Карлос Сория тренира усилено, за да изкачи един от най-високите върхове в света - Дхаулагири, а причината е повече от благородна. Иска да отдаде почит на възрастните хора, загубили битката с COVID-19.

"Като възрастен човек, аз искам да изкача върха в памет на всички онези, които загубиха живота си заради тази ужасна пандемия, заради тази ужасяваща криза", споделя Сория пред дома си в Сиера Гуадарама, разположен на север от Мадрид.

При разрешение за пътувания, Сория иска да замине за Непал през пролетта и да пробва да изкачи високия 8167 метра Дхаулагири.

Опитният алпинист вече е изкачил 12 осемхилядника. Устремил се е към Дхаулагири и тибетския Шиша Пангма, за да се превърне в най-възрастния човек, покорил всички 14 осемхилядника на планетата.

Целта му била да го направи още тази година, но пандемията от коронавирус и карантината осуетили намеренията му.

Въпреки ограниченията заради извънредното положение, той се възползва по максимално най-добрия начин от домашния си престой. Спи в хипербарна камера, която пресъздава атмосферните условия на живот при височина от 5000 метра над морското равнище.

За да е във форма, Сория тича километри из стръмните хълмове около дома си.

"С цялата бъркотия, случваща се в света в момента, да бъда заключен тук не е най-лошото, което можеше да ми се случи".

"Аз съм ветеран-алпинист, доста голям ветеран-алпинист. Сега съм малко по-възрастен, но мисля, че идеята ми е красива - да покажа на хората, че не трябва да се отказват от любимите си неща, само защото са стигнали определена възраст", добавя Сория.

Сория изкачва първият си осемхилядник на 51 години (1990 г.) и оттогава си поставя за цел да стане най-възрастният човек, изкачил всички върхове от Хималайската корона. От успеха го делят Дхаулагири и главния връх на Шиша Пангма (8027), като през 2005-а Сория изкачва Централния (8013).

През 2016-а 77-годишният тогава Карлос стана най-възрастният човек, изкачил Анапурна (8091 м). Досега е направил повече от 10 неуспешни опита да покори Дхаулагири.

Вижте как се готви за Хималаите във видеото.