на живо

Ето тази победа чакахме! (ВИДЕО)

Близо година по-късно, Григор Димитров отново постигна голям успех

Getty Images/Guliver Photos

"Най-сетне! Не мога да повярвам!", бяха първите ми думи след края на мача между Григор Димитров и Анди Мъри. Голямата ни звезда в тениса спечели срещу един от лидерите в световната ранглиста - събитие, което бяхме отвикнали да виждаме. Ето, че толкова чаканата победа дойде, и то в чудесен момент - приблизително ранната фаза на сезона. Успехът над британеца може да се окаже отправна точка за представянето на Димитров в следващите месеци, когато предстоят някои от най-важните турнири през годината.

А за да си успешен на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън", както и в надпреварите от сериите "Мастърс 1000" в Монте Карло, Мадрид и Рим, са нужни именно победи, като тази срещу Мъри. Победи, каквито Димитров не бе постигал от миналогодишния турнир в испанската столица. Тогава той надигра друг от групата на "най-добрите" - Стан Вавринка. И го направи за втори път в рамките на месец, след успех над швейцареца и в Монте Карло.

До края на 2015 година обаче Григор бе неубедителен, допусна голям брой разочароващи загуби, а серията от колебливи изяви продължи и в началото на 2016. В първите три месеца на годината родният талант стигна до три значими двубоя, губейки всеки един от тях. Две поражения от Роджър Федерер (Бризбейн, Аустрелиън Оупън) и едно от Виктор Троицки на финала в Сидни. Димитров продължи да се срива в ранглистата, а оптимизмът му (както и този на неговите фенове) сякаш бе изчезнал.

На 29 март обаче слънцето се сети, че е време отново да огрее улицата на българина. Онази улица, по която всеки елитен спортист върви през цялата си кариера. Актуалният въпрос сега е: Колко време над Гришо ще бъде безоблачно?

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

С третата си победа в девет мача срещу Анди Мъри, той доказа, че все още е тенисист от световна класа и притежава качествата не само да излиза срещу най-добрите, но и да ги побеждава. Успехът ще даде огромна доза увереност и енергия на нашенеца и е редно той да ги използва правилно, продължавайки да надгражда.

В последните няколко години много специалисти изразиха мнение, че основна причина за слабите резултати на Димитров са проблеми с нервите и психиката. Каквито и да са те, надали са чак толкова сериозни, защото нестабилен психически спортист категорично НЕ МОЖЕ да обърне мач срещу втория най-добър тенисист в света, още повече губейки с 1-3 гейма в третия сет.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За да затвърди мнението, че проблемите са зад гърба му, Григор се нуждае от още няколко подобни срещи на тази от третия кръг в Маями. Едно-две класирания в решителните фази на предстоящите престижни турнири и всичко ще изглежда много по-лесно постижимо.

И нищо чудно след месец да се окаже, че Димитров е сред тенисистите в най-добра форма, точно преди неговия любим период от годината - сезонът на трева. И тогава спомените от "Уимбълдън 2014" ще се завърнат в съзнанията ни, редом с мечтите за още и още знаменити победи!