на живо

Хали Тиам пред bTV: Сенегал трябва да се абстрахира от ролята на фаворит

Не пропускайте финала в Купата на африканските нации - 20:30 ч. пряко по RING, както и на VOYO.BG

Хали Тиам пред bTV: Сенегал трябва да се абстрахира от ролята на фаворит

Бившият футболист на "Левски" Хали Тиам се надява националният отбор на родния му Сенегал да не се поддаде на напрежението от ролята на фаворит във финала за Купата на африканските нации. "Лъвовете от Теранга" се изправят срещу Египет в битката за трофея, а двубоя можете да гледате тази вечер от 20:30 ч. пряко по RING, както и на онлайн платформата VOYO.BG.

Селекцията на Алиу Сисе преследва първи триумф в турнира и разполага с всичко необходимо да влезе в историята, водена от суперзвездата Садио Мане. Тиам обаче припомня, че съперникът е рекордьор по Купи на Африка и няма място за подценяване.

Снимка: Reuters

"Всички сенегалски футболисти очакват с нетърпение да спечелят трофея. Египет има две оръжия - първо те са много добри като колектив, второ - разполагат с Мохамед Салах. Трябва много да внимаваме. Те са компактен отбор и трябва да разбием стената им.", започна халфът, който в момента носи екипа на турския "Алтай".

Снимка: Lap.bg

"Нашите проблеми идват, когато ни определят за фаворити. Трябва да се абстрахираме от това, защото в противен случай може да е най-голямата ни грешка. Трябва да се считаме за аутсайдери, защото фактите сочат, че Египет е ставал 7 пъти шампион на Африка."

"Разполагаме с много звезди, които обаче имат нужда от време, за да станат добър отбор. Има 6-7 футболисти, които са ядрото на тима в последните повече от 7 години. Ако има проблем - той е в представянето на останалите играчи. Всички мечтаят да триумфират, не само Садио Мане."

Финалът тази вечер ще бъде интригуващ сблъсък между две от звездите на английския "Ливърпул" - Мане и Мохамед Салах.

"Не е честно да сравняваме Мане и Салах, поради простата причина, че в единия отбор има по-добри футболисти. Бих казал, че в Камерун Мане се представя по-добре от Салах. Трябва да се оцени и направеното от Салах, защото никой не очакваше Египет да стигне до финала. Той поведе съотборниците си, които му повярваха. Много хора ще възприемат финала като сблъсък между Мане и Салах."

"Дори не мога да ви опиша с думи какви биха били емоциите, ако донесем Купата у дома. Това е трофей, който ние преследваме от много години. Първият път, когато играхме финал - през 2002 г., настоящият ни треньорът Алиу Сисе изпусна последната дузпа срещу Камерун. Психологичеки това може да има някакво влияние и е единственото нещо, което ме притеснява.", сподели Тиам.

Снимка: Reuters