на живо

Ивет Горанова е Спортист номер 1 на България за 2021 г.

След нея се нарежда боксьорката Стойка Кръстева

Lap.bg

Олимпийската шампионка по карате от Игрите в Токио Ивет Горанова беше избрана за Спортист номер 1 на България за 2021 г. Тя получи най-много точки в допитването до спортните журналисти в 64-ото издание на традиционната анкета. 

Освен олимпийска титла, през 2021 г. Горанова спечели и бронзово отличие от световното първенство.

Снимка: Lap.bg

На второ място е другата носителка на златен медал от олимпийските игри в Япония - боксьорката Стойка Кръстева. Разликата между двете е само 24 точки. 

Снимка: Reuters

След тях се нарежда сребърната медалистка от Токио в спортната стрелба Антоанета Костадинова, както и бронзовите медалистки в борбата Тайбе Юсеин и Евелина Николова. Шестото място е за световния шампион по вдигане на тежести Карлос Насар, седми е плувецът, завършил на осмо място в Токио - Йосиф Миладинов, а след него се нареждат световната и европейска шампионка в борбата Биляна Дудова, петата на олимпийските игри в индивидуалната надпревара в художествената гимнастика Боряна Калейн и петият също на най-важния спортен форум - щангистът Христо Христов.

Ето и цялото подреждане със съответните точки:

1. Ивет Горанова (карате) – 1  265 т.
2. Стойка Кръстева (бокс) – 1  241 т.
3. Антоанета Костадинова (спортна стрелба) – 995 т.
4. Тайбе Юсеин (борба) – 745 т.
5. Евелина Николова (борба) – 721 т.
6. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 482 т.
7. Йосиф Миладинов (плуване) – 459 т.
8. Биляна Дудова (борба)  – 415 т.
9. Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 134 т.
10. Христо Христов (вдигане на тежести) – 111 т.

Снимка: Lap.bg

Първите български олимпийски шампионки в художествената гимнастика - националният ансамбъл в състав Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова безапелационно победиха в подреждането за Отбор на годината. 

Техният наставник Весела Димитрова пък взе приза за Треньор на 2021 г. у нас. Анкетата за Треньор на годината се провежда от в-к Труд от 1984 г.

Снимка: Lap.bg

Сребърният медалист в бягането на 1500 м от параолимпийските игри Християн Стоянов стана Спортист с увреждания номер 1 на България за изминалите 12 месеца.

Снимка: Reuters

Призьорите бяха подредени след като 133 спортни журналисти от 54 медии дадоха своя глас. В близките дни ще бъде публикуван начинът, по който всеки от тях е подредил спортистите. 

Наградата на публиката също отива при Ивет Горанова. Тя се присъжда от 2019 г. насам, а този път над 3000 души дадоха своя глас.

Снимка: Lap.bg

Статуетките ще бъдат връчени на всеки един от победителите лично след Нова година при спазване на всички противоепидемични мерки. Заедно с призьорите от тази година, своята статуетка ще получи и Спортист №1 за 2020 – Цветана Пиронкова. Предвид пандемичната ситуация през декември миналата година нямаше възможност най-добрата ни тенисистка за 2020 г. да бъде наградена.