на живо

Михайлов: Поставям си отлична оценка - БФС е прозрачна организация, корупция няма

Президентът на родната футболна централа гостува в "120 минути" по bTV

Михайлов: Поставям си отлична оценка - БФС е прозрачна организация, корупция няма

Отличен 5,67. Такава средна оценка на своето над 16-годишно управление постави президентът на Българския футболен съюз (БФС) - Борислав Михайлов. Той гостува в предаването "120 минути" по bTV два дни преди извънредния конгрес на родната футболна централа. Михайлов, който е кандидат за пети пореден мандат, заяви, че БФС е прозрачна организация, а корупция във футбола ни няма.

"Работата си по справянето с развитието на българския футбол оценявам с пет, шест за прозрачността на БФС като организация и шест за справяне с корупцията в българския футбол, защото такава няма.", каза Михайлов.

Снимка: Reuters

"Не ми хареса мачът с Литва, но има и такива. Когато гледаш такъв мач, не е приятно, но така или иначе президентът на БФС и изпълнителният комитет са длъжни да осигурят условията за провеждането на тези двубои, подготовката. Дали са 16 години или са 2 - това няма никакво значение. Треньорите се сменят, поколенията се сменят. В момента има смяна на поколенията. Разчитам треньорът да сглоби състава, че да могат да се борят за класиране на голямо първенство."

"Имаше момент, в който съм си казвал "стига толкова" - и аз го усетих, и с външна помощ си подадох оставката преди година и половина. Видях през това време грешките си и видях, че мога да помогна на футбола. Хората, които ще бъдат в залата на конгреса, знаят какво съм и сме направили. От другата страна виждаме агресивно поведение - говори се навсякъде, че трябва промяна. Но дали е за по-добро или е стани да седна?"

Снимка: Lap.bg

"За да се свика извънреден конгрес, трябва 1/3 от клубовете да го поискат. 35 от внесените не бяха редовни за конгреса и съответно ние не свикахме този, а редовен за март месец. Съдът постанови друго и ние направихме всичко възможно, за да организираме конгреса. 531 клуба имат право на глас, а 508 са излъчили кандидати. Винаги урните са били в залата. Хората така са гласували, че да печеля много."

Снимка: Lap.bg

"Делегатите си избират комисии, които броят гласовете, така че няма как да има манипулации. Досега няма обжалване на конгрес от нито един делегат. Това, че предния път Любослав Пенев бе отвън беше решение на конгреса. Сега кандидатите ще бъдат в залата, но изказванията ще са след конгреса. В дневния ред няма дискусия за бъдеща програма, бюджет. Убеждаваме хората да гласуват за нас с това какво сме направили и какво не сме направили. От програмата, която е представена през 2018 г. е изпълнено над 100%"

"Уставът на БФС не е направен за Боби Михайлов, а се решава на конгреса. Ако се реши, че трябва да е два или три мандата, ще има промяна. Аз не се връщам като самоцел, а за да има спокойствие във футбола, а не спор и подобно държание с вадене на компромати между колеги. Не работя без пари, но е за доста по-малко от някои треньори. Заплатата е това, което е гласувал изпълкомът"

Снимка: Lap.bg

Михайлов коментира и разкритията на Bird.bg за забавяне на строежа на базата в "Бояна" през 2013 г., станало повод за кореспонденция между него и тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини.

"Писмото от Мишел Платини? Това писмо на Платини е в отговор на мое писмо. През 2012 г. бяхме одобрени за изграждане на тази база. През 2012-а получаваме разрешително за строеж. Ако сте чували Боянските баби, имаше три дела, спечелени от държавата. Инвестицията е на Футболния съюз чрез УЕФА и ФИФА. Платини пита защо се бави строежът, защото започваме уреждане на документацията през 2013 г. Строителството започва 2014 г. Тази земя е публично-държавна собственост. Делата се водеха от инвеститора и държавата. Това писмо е за подпомагане българските власти на всякакво ниво да се завършат всички проблеми с документацията", обясни Михайлов.

"Футболният съюз тегли кредит за 5 млн. лв, който трябва да се върне за пет години. Имаше обаче нещастен случай с шефа на програмата на УЕФА. Последва проблем с изплащането на сумите, спечелени от нас. Тогава заложихме тази ипотека, заложихме и това бъдещо плащане. Банките бяха консервативни и освен сумата от УЕФА, която заложихме, искаха и сграда. Затова трябваше да ипотекираме сградата. През 2019 г. е изплатена, от 2020-а сградата е напълно собственост на БФС."