на живо

Министър Василев: С повече от 100 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът за спорт

"Кранчетата спират рязко", заяви Радостин Василев

Министър Василев: С повече от 100 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът за спорт

С повече от 100 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът за спорт, а средствата ще се разходват с приоритет за 4 големи инфраструктурни проекта. Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев в студиото на "Тази неделя".

"В централен бюджет тази година ще бъдат предвидени още 100 млн. лева за инфраструктурни проекти, свързани със спорта, което прави повече от 100% увеличение на бюджета за спорт. С Асен Василев сме го уточнили. Тези още 100 млн. лева през юни, ако се наложи, ще "светнат", за да ги видят всички граждани. 15 млн. лева са за залата в Бургас. Тя трябва да бъде завършена, но не преди да минат всички институции у нас и да видят защо е "глътнала" 65 млн. лева. Останалите 2 млн. лева, които остават, са за проектиране на два проекта с обща стойност стотици милиони", заяви Василев.

Снимка: Ладислав Цветков

"Арена Бургас" се строи повече от 7 години и трябва да бъде домакин на мачовете на волейболния мъжки национален отбор за европейското първенство през 2023 г.

"Бюджетът за спорт тази година е повече от 100% увеличен. Изпълняваме заложените в коалиционното споразумение изпълнение на 4 инфраструктурни проекта. Първият го започваме с проектиране съвсем скоро. Другите са за модернизиране и строителство на Национална спортна база, свързана със собствеността на Министерството на спорта. Ще бъде много интересно. Нещо, което 30 години не е правено, започва в първата година на този мандат", каза още министърът.

Снимка: Facebook

Той уточни, че е изгладил отношенията с президента на Българската федерация по художествена гимнастика. Илиана Раева и Василев влязоха в словесна престрелка преди дни заради финансирането на федерацията, а след разговори декларираха, че ще продължат да работят заедно.

"Думата "комфорт" беше използвана от мен по повод срещата с федерациите, които са от Първа категория - олимпийските федерации и колективните спортове. Тази дума обиди госпожа Илиана Раева, която каза, че нейната федерация не се е ползвала с комфорт. Този въпрос го уточнихме. Една от най-добре подплатените финансово федерации е тази по художествена гимнастика. Това е свързано с резултатите, които постига. Това е обективен критерии и ние не можем да го отречем в никакъв случай. Когато постигаш резултати, получаваш комфорт. Това е една от петте федерации, които са най-добре финансирани и на фона на останали федерации за спортове, които са традиционни, комфортът е много голям там. Аз не вярвам тя да се определя като "сервилен лакей на мафията". Не съм имал нея предвид. Кранчетата спират. Рязко, а не поетапно", категоричен е министърът.

Василев отговори и на бившия министър-председател Бойко Борисов, който заяви след скандала: "Кръстникът на мафията се обади и им каза "я бързо се оправяйте, защото не може така да става с две големи групи фенска маса".

Снимка: Lap.bg

"Вече отговорих в едно друго предаване, че ние с госпожа Раева сме уточнили отношенията си, без да има някой необходимост да ни сдобрява. Всеки си знае с какво се занимава и какви са неговите правомощия и оттук нататък професионалните ни отношения няма да бъдат засегнати по никакъв начин.", каза той.

Василев уточни, че данните, че козирката на Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов" ще струват повече от самия сектор са му съобщени от главния архитект на София.

Снимка: БГНЕС

"Категорично има мафия в българския спорт. Тази същата, която дълги години владееше държавата, неминуемо е контролирала и огромни ресурси в българския спорт. До момента! От тук нататък започваме процедура по изчистване по всички направления - търговски дружества, Български спортен тотализатор, само министерство на спорта и неговите ресурси, администрация", каза още Василев.