на живо

От Танак спечели титлата в Световния рали шампионат!

Естонецът беше най-бърз в последния етап в рали Каталуния

Getty Images

От Танак е новият шампион в Световния рали шампионат!

32-годишният естонец си осигури първа титла в кариерата, след като спечели последния етап от рали Каталуния. Пилотът на "Тойта" беше най-бърз при разпределението на бонус точките, които направиха преднината му на върха недостижима за прекия му конкурент Тиери Нювил с "Хюндай".

Рали Каталуния беше предпоследното за сезона. От 14 до 17 ноември предстои рали Австралия, като най-интересните моменти от него може да проследите пряко по RING.

Снимка: Getty Images

Със спечелената титла Танак наруши френската хегемония в Световния рали шампионат. Той прекъсна серията от 6 титли на Себастиан Ожие (2013-2018 г.) и 9 на Себастиан Льоб (2004-2013 г.).

След успеха Танак заяви, че титлата е била в неговите ръце и просто е трябвало да си я прибере. Преди последното състезание в Австралия естонецът има 6 победи в 13 старта през сезона.

Всъщност в рали Каталуния на новия световен шампион му беше достатъчно да завърши на второ място в крайното класиране при пилотите. Победител е Тиери Нювил, Танак е на втора позиция, изоставайки със 17,2 секунди, докато трети е Даниел Сордо с "Хюндай" на 17,6 секунди от лидера.