на живо

Отмениха Рали Австралия заради пожари

Последният кръг от Световния рали шампионат няма да се проведе

Последният кръг от тазгодишното издание на Световния рали шампионат - този в Австралия, беше отменен. Причината за решението на организаторите са огромните пожари, които бушуват на континента и обявеното бедствено положение.

Представители на Световния рали шампионат са провели срещи с местните власти, Международната автомобилна федерация и местните пожарна и полиция. 

Според директора на състезанието Андрю Пападополус отмяната на стартовете от 14 до 17 ноември е било единственото разумно решение в ситуацията, която се определя от местните власти като "катастрофална". Страните преговаряха и за скъсяване на трасето, но в крайна сметка решиха да не рискуват.

"Всички ние поднасяме искрени съболезнования на хората, които загубиха свои близки в пожарите, и на всички онези, които са пострадали. Най-правилното решение е да няма състезание при такива условия", заяви Пападополус.

Шампионът в тазгодишното издание на Световния рали шампионат стана ясен в края на октомври. Тогава естонецът От Танак с "Тойота" спечели достатъчно точки от рали Каталуния, за да бъде недостижим на върха.

На последното състезание в Австралия трябваше да стане ясен първенецът при конструкторите, но за такъв ще бъде определен "Хюндай". Отборът води с 18 точки в класирането и печели първа титла в историята си.