на живо

Сълзите на сумо шампиона (ВИДЕО)

Постижението на Токушорю е невиждано в света на спорта

Сълзите на сумо шампиона (ВИДЕО)

Сумо борците са хора, които се славят не само със силни тела, но и с желязна психика. Но понякога емоциите взимат връх дори в този спорт с традиции. 

Рядко виждаме сълзи на ринга, но Токушорю имаше повод да се развълнува малко повече от приетото. Той е новият шампион на новогодишния турнир по сумо в Токио - едно от най-важните състезания в този спорт.

33-годишният Токушорю беше най-ниско поставен в основната схема - едва на 17-та позиция. Въпреки това той успя да си проправи път до схватката за трофея и да победи един от най-добрите в света Такакейшо. 

Така той повтори постижението на Такаторики от 2000 г. Тогава той спечели пролетния турнир по сумо, като най-ниско поставен. Само че като номер 14.

След успеха си Токушорю не скри сълзите си.

"Това е сбъдната мечта. Сякаш е сън, на седмото небе съм", бършеше сълзите си сумистът.

През по-голямата част от кариерата си Токушорю се подвизаваше в турнири от втората дивизия на сумото. Той е професионален сумист от 11 години и в момента тежи 188 кг. 

"Никога не съм си помислял какво ще ми коства, за да спечеля този турнир. Не си спомням и колко схватки спечелих. Дори не знам кой ден е. Просто бях фокусиран. Плаках малко, но сега се чувствам спокоен", каза Токушорю, след като емоциите поутихнаха. 

Тагове:

Токушорю сумо