на живо

Шампионите, които слязоха от голямата сцена

2019 година бе белязана от отказването на футболни величия и легенди в зимните спортове

bTV

През 2019 година видяхме много върхови спортни постижения, футбол от друго измерение и изгряването на нови звезди. Но донякъде годината бе тъжна, тъй като от голямата сцена слязоха част от най-емблематичните спортисти на нашето време.

Последно сбогом с футболния терен си взеха световни и европейски шампиони и любимци на няколко поколения запалянковци.

Снимка: Reuters

Световният шампион с Германия от 2014 г. Бастиан Швайнщайгер официално се раздели с футбола през октомври, но веднага получи предложение да помага на Бундестима.

За 13-те си сезона в "Байерн" Мюнхен той печели осем титли на Германия и седем купи на страната. Най-големият му успех на клубно ниво е триумфът в Шампионската лига през 2013-а, когато на финала в Лондон "Байерн" побеждава "Борусия" Дортмунд с 2:1.

Друга легенда на баварците също окачи бутонките. През лятото Ариен Робен сложи край на феноменалната си кариера, продължила 19 сезона. Холандецът се раздели с футбола като шампион на Германия и носител на купата на страната. 

Снимка: Getty Images

Робен има 247 гола в 606 мача с екипите на "Грьонинген", ПСВ Айндховен, "Челси", "Реал" Мадрид, "Байерн" Мюнхен и холандския национален отбор. Спечелил е 30 трофея, има второ и трето място със страната си съответно на Мондиал 2010 и 2014.

И две икони на Испания казаха край - световните и европейски шампиони Фернандо Торес и Давид Вия.  

Снимка: Getty Images

Сред най-запомнящите се голове на Хлапето е този във финала на Евро 2008 срещу Германия, откъдето започнаха големите успехи на "златното поколение" на "Ла Фурия" с Шави, Иниеста, Давид Вия, Икер Касияс и Серхио Рамос.

Снимка: Getty Images

Давид Вия е голмайстор на испанския национален отбор с 59 гола в 98 мача. Той е спечелил всички домашни трофеи в Испания, а освен това Шампионската лига, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство. Вия няма да се откъсне напълно от любимия си спорт, а ще прави отбор във второто ниво на американския футбол в Ню Йорк. 

След 20 години, в които спечели всичко възможно, Петер Чех също обяви, че се отказва. 

Снимка: Twitter

Бившият чешки национал има общи 202 "сухи" мрежи за 15 сезона във Висшата лига (11 с "Челси" и 4 с "Арсенал"). Печели четири титли на Англия, четири пъти ФА Къп, три пъти Купата на Лигата и триумфира в Шампионската лига през сезон 2011/12.

След отказването си стана технически директор в "Челси", а вече може да се наслади напълно и на другата си страст - хокея на лед. През октомври той подписа договор с втородивизионния английски "Гилдфорд фининс".

2019-а година беляза края на славния футболен път и на Димитър Бербатов. Голмайстор №1 на България, който блестеше с екипите на "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" в едно от най-силните първенства на Стария континент - английската Висша лига, избра специална дата, за да сложи точка - 19 септември.

На тази дата преди 9 години Бербо вкара хеттрик в дербито между неговия "Юнайтед" и "Ливърпул", спечелено с 3:2 от "червените дяволи".

Снимка: Getty Images

Българинът спечели Висшата лига два пъти и стана голмайстор номер едно на английското първенство през сезон 2010/11.

Бербатов остави след себе си 660 мача и 273 гола. 7 пъти е избиран за Футболист на годината на България, като по този показател изпреварва дори Христо Стоичков.

През февруари своите последни спускания направиха кралят и кралицата на белите спортове - Линдзи Вон и Аксел Лунд Свиндал. Заедно те завинаги промениха алпийските ски и с право си заслужиха статута на живи легенди. 

Снимка: Getty Images

Вон и Свиндал са олимпийски шампиони. Спечелили са общо 7 олимпийски медала, 7 световни титли, 31 кристални глобуса и умопомрачителните 118 победи за Световната купа. Но не отличията могат да обяснят тяхното величие, а начинът, по който ги печелят.

Снимка: Getty Images

Те превъзмогнаха много тежки падания и безброй сериозни контузии, но като истински гладиатори никога не се предадоха. Алпийските ски със сигурност загубиха от блясъка си след тяхното отказване.

Снимка: Getty Images

Един от най-харизматичните скиори на нашето време - Феликс Нойройтер, се оттегли с три медала в слалома от три поредни световни първенства. Германският специалист в техническите дисциплини има и 13 победи за Световната купа. Синът на ски легендите Кристиан Нойройтер и Роси Митермайер вече се подвизава като анализатор на германската телевизия, която излъчва стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Още един алпиец сложи край на богато украсената си с медали кариера - Марсел Хиршер. Причините за решението на 30-годишния австриец бяха "преумората, липсата на време за семейството и желанието да се оттегли, докато е на върха".

Снимка: Getty Images

Хиршер е спечелил рекордните 8 поредни Световни купи, има 7 световни титли и две олимпийски титли от Пьонгчанг 2018 в слалома и алпийската комбинация. Определян е от специалистите за един от най-техничните скиори в историята.

Снимка: Reuters

Двукратната олимпийска шампионка по биатлон - Лаура Далмайер, която е първата германка с олимпийско злато в спринта и преследването, също се оттегли. Тя се отказа едва на 25 години, заради "липса на мотивация да се състезава на топ ниво". Далмайер има и седем световни титли. Тя е първата биатлонистка с 13 поредни медала от световни първенства.

Снимка: Getty Images

През април легендата на "Далас Маверикс" Дирк Новицки сложи край на едногодишните спекулации, обявявайки, че е настъпило време да прекрати 21-годишната си кариера в НБА. 

Няколко седмици преди това Новицки стана първият европеец и общо шестият играч в историята на НБА, който достигна котата от 30 000 отбелязани точки.

Германецът, който има и американско гражданство, прекара цялата си кариера в НБА в отбора на "Маверикс", с който стана шампион през 2011 г. Той е и европейски шампион с Германия от 2005 г.

Снимка: Getty Images

Светът на MotoGp пък се раздели с петкратния световен шампион Хорхе Лоренцо. 32-годишният пилот на "Репсол Хонда" прекрати кариерата си след Гран при на Валенсия. Освен петте световни титли, впечатляващата визитка на испанския мотоциклетист включва 152 подиума, 68 победи, 69 първи позиции и 37 най-бързи обиколки.