на живо

Стотици си взеха последно сбогом с легендарната Пенка Стоянова

Поклонението се състоя в пловдивската зала "Строител"

Пловдивската спортна зала "Строител" събра опечалени близки, приятели и почитатели на легендарната българска баскетболистка Пенка Стоянова. Бившата капитанка на националния отбор, сребърна медалистка от олимпийските игри в Москва 1980 и бронзова от Монреал 1976 г., почина в петък (16 август) на 69-годишна възраст.

Именно в зала "Строител" Стоянова радваше феновете на своя тим "Марица", там тя изигра и бенефисния си мач, а преди години преряза лентата на обновеното спортно съоръжение. 

Съболезнователни речи пред събралите се опечалени произнесоха кметът на родния град на Стоянова Карлово доктор Емил Кабаиванов, заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, президентът на Българска федерация баскетбол Георги Глушков и един от историографите на баскетбола в България Станко Стоянов.

Бяха прочетени съболезнователни адреси от Министерството на младежта и спорта и Олимпийския комитет. Венци изпратиха от ФИБА Европа, десетки клубове, училища и организации.

Снимка: БФБ

Кметът на Карлово обяви, че една от баскетболните зали в града ще носи името на Пенка Стоянова, като признание за огромната ѝ роля в развитието на този спорт. 

Стоянова е първата българска баскетболистка, играла професионално в чужбина. Тя е дългогодишен капитан на националния отбор и трикратна шампионка на България. През 2007 г. е включена в списъка на ФИБА от 35 състезатели, допринесли за развитието на световния баскетбол през второто петдесетилетие на 20-ти век.