на живо

В "Челси" се закичиха с български мартеници

Инициативата е на родните фенове на "сините" от Лондон

Типично българският празник Баба Марта беше отбелязан и в Англия и то не къде да е, а на стадион "Стамфорд Бридж". Футболистите на "Челси" позираха с Пижо и Пенда пред обектива на един от най-запалените им фенове Кирил Евтимов. 

Инициативата да се закичат играчите на английския гранд с мартеници е на фенклуба на тима в България. Българските символи бяха занесени на стадиона от Евтимов, който беше в публиката на мача на "Челси" срещу "Суонзи" от 26-ия кръг на първенството. 

Давид Луиз и Гари Кейхил позираха за почитателите и дори се поинтересуваха за произхода на красивите мартеници.

"Отговорът ми беше, че на първи март отбелязваме една от най-хубавите български традиции - закичваме се с мартеници, които пазят къщата от злини, а хората - от болежки и уроки. Никой друг народ по света няма подобен обичай. Казах им и да си ги закачат някъде до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта, а после да я завържат на клончета от дърво или храст, както повелява поверието. Особено впечатлен и заинтригуван беше Давид Луис, смея да твърдя, че се радваше като малко дете. Обеща, че ще сложи мартеницата на видно място“, разказва Евтимов пред Sportal.bg.

Бразилецът е фен и на друго българско, освен мартеницата. Според Кирил, рошавият защитник обожава Христо Стоичков и често пита за него при срещите с български почитатели.