на живо

"Златното момче" и българската следа (ВИДЕО)

Каква е съдбата на победителите в класацията и гарант ли е тя за бляскава кариера?

"Златното момче" и българската следа (ВИДЕО)

Седмица след връчването на най-престижната индивидуална награда във футбола - "Златната топка", поглеждаме към бъдещето на играта - суперталантите.

Каква е съдбата на победителите в класацията "Златното момче" и гарант ли е тя за бляскава кариера? Отговорът е категоричен - не!

Наградата "Златното момче" стартира през 2003 г., като в нея гласуват журналисти от най-големите европейски медии. Тазгодишният победител е суперталантът на "Барселона" - Педри, на когото тепърва предстои да се доказва в големия футбол. Със сигурност желанието му е да върви по стъпките на победителя от 2005-а Лионел Меси, чиято кариера ще остави вечна следа във футболната история.

Едва ли Педри би искал да повтори грешките на може би най-разочароващия футболен талант - Марио Балотели. "Ех, а какво можеше да бъде!", възкликнаха световните медии за провалената кариера на италианеца.

А каква е българската следа в престижната класация и какво се случи с родните таланти?

През 2004 г. над Валери Божинов е само небето. Тогава 18-годишният суперталант на световния футбол попада сред 40-те номинирани играчи в класацията заедно с Кристиано Роналдо и Уейн Рууни.

Българският нападател тъкмо е станал най-младият чуждестранен голмайстор в италианското първенство, като бележи за "Лече" срещу "Болоня". Записва първото си попадение за националния отбор, участва и на европейско първенство.

И макар че след това кариерата му преминава през топ клубове като "Фиорентина", "Ювентус", "Манчестър Сити" и "Спортинг" Лисабон, Божинов така и не оправдава високите очаквания на експерти и фенове.

Другият българин в класацията е Божидар Краев. Номинацията му е за 2017 г., когато през пролетта играе силно за "Левски", а през лятото преминава в датския "Мидтиланд". Подобно на Божинов обаче, Краев също не поема към футболните висини. През настоящия сезон той има едва 27 минути на терена.