на живо

Акрапович: Всеки футболист може да бъде мотивиран с правилните думи (ВИДЕО)

Босненският специалист за работата си с Алън Пардю, амбициите с ЦСКА и вдъхновението

Акрапович: Всеки футболист може да бъде мотивиран с правилните думи (ВИДЕО)

В България Бруно Акрапович е синоним на успех. Въпреки че пристига в страната ни като анонимник през 2017 г., бързо се утвърждава начело на "Локомотив" Пловдив, с който печели две поредни Купи на България и триумфира в мача за Суперкупата. През есента напусна "смърфовете", за да приеме ново, по-голямо предизвикателство - ЦСКА.

Снимка: cska.bg

С течение на тренировките и мачовете "армейците" започват да приемат любимата схема на босненския специалист 3-5-2, а резултатите са налице - гръмка победа над "Рома" и стабилно представяне в Първа лига.

Aкрапович, който като футболист играе в германските "Арминия" Билефелд, "Майнц 05" и "Енерги" Котбус, окачва бутонките на 39-годишна възраст, но само за да се насочи към треньорството. А там вдъхновение черпи от Волфганг Франк - бивш негов треньор в "Майнц 05" и истински пионер по отношение на тактиката. Именно Франк е и човекът, от когото мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп започва да се учи на занаята.

Снимка: www.cska.bg

Един от методите на Акрапович е познаването в детайли не само на футболните, но и на човешките качества на неговите футболисти. Смята, че за да си добър треньор, трябва да си добър психолог, който умее да намира правилните думи, с които да мотивира всяко едно от своите момчета. Особено когато работиш в тим, в който има всякакви националности.

"Трябва да познаваш хората, за да използваш дадени думи. Колкото по-добре ги познаваш, толкова по-лесно ще ти бъде да намериш правилните думи за всеки един.", коментира специалистът пред bTV.

"Всички сме хора. Aко виждаме липса на мотивация, трябва да откриваме път към момчетата. Има много различни езици (в тима) и аз се опитвам с това, което знам, да комуникирам с всеки."

Акрапович обаче е категоричен - няма да промени работата си заради нито един играч, но ще се опита да обясни по правилен начин какво точно се иска от него. Именно затова и намира начин да промени позициите на част от футболистите на ЦСКА, така че да паснат на неговата схема, в която се изисква много тичане и в двете фази на играта.

Снимка: Lap.bg

"За нас босненците казват, че влизаме с главата в стената. На тренировка виждах играчи, които имат уникални движения за моята система, и мога да ги ползвам. Имам качествени играчи на всяка позиция и конкуренция в състава."

"Аз съм треньор, казвам какво трябва да се прави, а който се справя, той ще играе. Вината не е моя, че даден футболист не играе, а негова. Той трябва да се опита да играе, както аз искам", категоричен е специалистът.

Акрапович вярва, че футболът вече се уповава на физика и много тичане, а дрибълът е отминал.

Босненският треньор не спира да чете и да се развива, за да бъде готов за всички предизвикателства, които могат да се изпречат на пътя му. Той все още се чувства така, както в началото на своята кариера.

Снимка: Lap.bg

На "Българска армия" Бруно Акрапович се радва на добър прием от футболистите, ръководството и привържениците на ЦСКА. "Чувствам се много добре, имам позитивни реакции от феновете, но това сигурно има връзка и с резултатите, които постигнахме. От нас зависи да зарадваме фантастичните ни фенове", добави Акрапович и уточни, че се разбира много добре с всички в ръководството на "червените", а с новия технически директор Алън Пардю постоянно водят разговори за състоянието на тима, и начините, по които той да бъде подсилен.