на живо

Анализът на видео като основа в развитието на треньори и отбори

Технологиите все повече навлизат във футбола

Анализът на видео като основа в развитието на треньори и отбори

Технологиите все повече превземат футбола. Видеоанализът играе съществена роля в развитието на клубовете и футболистите. Постепенно и у нас навлиза употребата на системата.

Голове, асистенции, спасявания, корнери, проценти. Обемът на информация във футбола може да бъде главозамайващ, дори объркващ. При толкова много статистики и данни е необходимо да се филтрира необходимата информация. В големите клубове в чужбина това се прави от специално звено - видеоанализатори.

"Един анализатор е и режисьор, редактор и монтажист. Той има достъп до цялата информация, до целия мач и решава коя информация да бъде показана и на кои точки да се наблегне. Когато имаш едно видео, ти имаш доказателство какво се случва на терена, как се развиват нещата, какво може да се подобри, коя е слабостта и, естествено, в кое си силен.", коментира Красимир Корсачки - треньор в академията на "Арсенал".

У нас малък брой клубове имат видеоанализатори. Изготвянето на клип с представянето на играч в един мач отнема около 2 часа. Важно е футболистът да възприеме и разбере съдържанието.

"На първо място е много важно самият футболист и като човек да има интелект, за да може да приеме тази информация. Второто е треньорът да я предостави по възможно най-точния и адекватен начин. Виждаме, че футболът става една наука.", смята Александър Бранеков, който е треньор в школата на "Левски-Спартак".

Видеоанализите се използват и от скаути за привличането на футболист. Има компонент, който технологиите няма как да прихванат.

"Клубовете питат всичко за играча, неговото обкръжение, начина на живота. Това няма как да фигурира в дадената програма за видеоанализ. За проучването тук е нашата роля да знаем по възможност какъв характер е.", казва футболният мениджър Евгени Найденов.

Въпреки че работата на видеоанализатора е изключително отговорна и може да донесе печалба от милиони, заплатата в Англия е около 20 хил. паунда на месец.