на живо

Русев пред bTV: Да стъпиш на най-високото стъпало и да чуеш химна е неописуемо

"Бях добре подготвен, очаквах това злато", заяви пред bTV европейският шампион

Русев пред bTV: Да стъпиш на най-високото стъпало и да чуеш химна е неописуемо

Щангистът Ангел Русев, който днес стана европейски шампион в кат. до 55 кг на първенството в Москва, сподели пред bTV, че е очаквал да спечели златото заради отличната си подготовка. Русев заяви, че не може да опише с думи чувството да стъпиш на най-високото стъпало и да чуеш българския химн.

"Днес очаквах да спечеля златото на европейското първенство по вдигане на тежести поради причината, че бях доста добре подготвен на тренировъчния лагер. Доволен съм от представянето си. Мисля, че доста добре се получи.", каза Русев в специално видео за bTV.

"Чувството не може да се опише с думи - да си на най-високото стъпало. Това беше огромна чест за мен - да се кача там и да чуя химна на България. Казах си "Най-накрая! След две години спечелих златото!". Помните как през 2019 г. не можах."

Русев триумфира с двубой от 258 кг. В изхвърлянето русенският щангист стартира с неуспешен опит на 105 кг, но при последвалите си две излизания на подиума се справи последователно със 105 и 111 кг. Това му отреди трето място след първото движение.

Изтласкването по традиция е по-силното движение на Русев и го доказа в Москва. Той излезе на подиума сред последните в категорията. Още в първия си опит изтласка 140 кг., които му бяха достатъчни за златото. Вторият му опит беше на 147 кг - неуспешен. На същите килограми в третия си опит успя, като по този начин подобри европейския рекорд за юноши, постигнат от него през 2019 г.

Русев беше сред фаворитите за медал на европейския шампионат. Той бе с най-висока предварителна заявка - 252 кг в двубоя, с 5 кг повече от втория.

Снимка: bul-wrestling.org

Това е втора титла за България от шампионата в Русия, който се провежда в Двореца на художествена гимнастика "Ирина Винер-Усманова". Вчера (3 април) 20-годишната Надежда Нгуен триумфира в своята категория до 45 кг. Среброто отиде при Ивана Петрова.

Снимка: bul-wrestling.org

Ангел Русев е европейски шампион за младежи до 20 г. от Букурещ през 2019 г. и носител на сребърен медал от шампионата на Стария континент за мъже през същата година. Той е възпитаник на школата на Тежкоатлетически спортен клуб „Русе“ с треньори Кръстина и Радослав Атанасови.

За първи път от 2014 г. България има двама европейски шампиони по вдигане на тежести. Тогава в Тел Авив (Израел) Ивайло Филев и Иван Марков триумфираха в своите категории.