на живо

Антъни Иванов: Треньорът и докторът на отбора трябва да си тръгнат доброволно

"Те трябва да знаят какво са пили момчетата и да поемат отговорност"

Антъни Иванов: Треньорът и докторът на отбора трябва да си тръгнат доброволно

Най-добрият ни плувец - Антъни Иванов, даде обширно Zoom интервю пред bTV, в което отново коментира допинг скандала в националния отбор. Той заяви, че треньорът Кристиян Минковски и лекарят - д-р Любомир Петров, трябва да си тръгнат доброволно. Според него те носят отговорност за трите положителни допинг проби - на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, тъй като се очаква да знаят какви хапчета са приемали момчетата.

Иванов подчерта, че не иска оставката на президента на федерацията Георги Аврамчев, защото той се справя отлично с управленските си функции и не е негова работа да следи тренировъчния и възстановителния процес.

"За мен треньорският щаб трябва да бъде сменен. Не съм искал да си подават публично оставките, но г-н Минковски и докторът на националния отбор са двамата, които трябва да си тръгнат доброволно след този скандал. Те са единствените, които са с националите навсякъде. Ако се иска някаква промяна и момчетата и момичетата пак да ходят на лагери с отбора, трябва да се направи някаква стъпка. Според мен има много хора, които са достатъчно добри, за да са треньори на националния отбор, така че има избор със сигурност. Въпросът е кой ще поеме отговорност да застане, но трябва да е някой, който състезaтелите ще уважават. След този скандал не мисля, че ще уважават г-н Минковски, при положeние, че и трите момчета не се изказаха много добре нито за доктора, нито за него.", коментира Антъни.

Снимка: Lap.bg

"Единственият човек, който ми е помагал през всички тези години, а аз съм в националния отбор от 2011 г., може би, е г-н Аврамчев. Каквото съм поискал или съм го помолил, винаги той ми е помагал. Не съм искал неговата оставка. Това е единственият човек от федерацията, чиято оставка не искам. Мисля, че той наистина няма представа какво се е случвало по лагерите. Нещата с възстановяване и тренировки са си от щаба, той няма контрол. Неговата работа като президент е да търси спонсори и т.н. Мисля, че я върши много добре."

"За хапчетата никой не е казвал нищо, защото до момента не е имало забранени субстанции. Мисля, че има около 150 проби направени на националния отбор и всички те са негативни. Аз никога не съм пил тези хапчета, защото се чувствам по-зле. Пия витамини, електролити и други неща за възстановяване."

"Всички, които са ги пили са дали над 150 негативни проби, което ме навява на мисълта, че това нещо е станало сега - в последните 2-3 месеца. Трябва да знаят докторът и треньорът на националния отбор. За мен те са хората, които са отговорни за това. Нито г-н Аврамчев е по лагерите 24/7, за да знае какво се случва, нито моят личен треньор Вакареев е бил. Тях двамата не ги обвинявам за нищо, но докторът и г-н Минковски трябва да знаят какво има в чашките, за да може, ако се случи нещо, да поемат отговорност. Има под 18-годишни все пак - половината от националния отбор."

"Аз, ако бях родител на дете под 18-годишна възраст и бе станал такъв скандал, и аз не бих пуснал детето си да тренира, докато не се изясни всичко, понеже го подлагаш на риск, който може да му приключи плувната кариера още преди да е започнала."

"Мисля, че това нещо трябва бъде изяснено от г-н Минковски и доктора най-вече. Предполагам, или поне се надявам, да са направили проби на целия национален отбор. Ако излязат положителни, ще се знае, че е масово дадено на абсолютно цялата група. Ако излязат негативни проби на останалите от отбора, тогава вече ще има една голяма въпросителна дали момчетата са приели нещо на собствена глава или само на тях е дадено. Но препаратът, който са поели те, не помага за плуването! Не виждам логика момчетата да вземат нещо такова. За мен е нечувано и невиждано да приемаш препарат, който няма да ти помогне да плуваш по-бързо."

Снимка: Ивелин Солаков

"По лагерите на националния отбор единствения проблем, който съм имал с г-н Минковски, е пушенето на цигари на басейна. Мен лично адски много ме дразни. Пушат навън на терасата, но все пак е кофти за плувците да тренират вътре. Когато ти е трудно да тренираш, това нещо влияе по лош начин. Нещото, което също много ме издразни от единия репортаж е, че влизаш в национална спортна база, където има отворена бутилка уиски на вратата. Това за мен беше изключително грозно! Тези неща трябва да се оправят с времето. За мен такъв човек да е глава на националния отбор и да пуши по време на тренировките, където 10-15 човека се готвят за норматив за олимпийски игри, не създава точно перфектна среда за подготовка!"

"Аз лично не съм присъствал, когато някой е попитал какво има вътре в чашките с хапчетата. Обикновено ние пием от прахчетата, които ни дават - електролити, цинк и магнезий. Хапчетата предполагам, че трябва да са витамини и тем подобни. Никой пред мен не е питал доктора или г-н Минковски. Вземат, пият и изчезват. Обяснението, което са ни давали, е че са витамини за възстановяване. Не сме получавали детайлно обяснение за всяко едно хапче, но никой не е и питал, защото всички вярват, или поне вярваха, на доктора и на г-н Минковски."

"Аз отдавна нямам доверие на много хора, понеже съм бил прецакван и за състезания, и за лагери. Най-малкото, че не отидох на Олимпиадата в Рио по незнайни причини, което е вече преди 5 години, но сега съм си направил нещата, че да няма такива, като съм с А-норматив. Оттогава обаче изгубих пълното си доверие и винаги ме е страх да не би да има нещо, както стана сега. Винаги съм имал едно наум и съм гледал да не вземам нещо, което не знам какво е. Не знам кой точно тогава ме спря да не отида на олимпийските игри в Рио. Все някога ще разбера."

Снимка: Снимка: Алекс Филипов / BgSwim.com

Иванов сподели, че е в контакт с тримата си съотборници, които дадоха положителна допинг проба, а всички те твърдят едно и също.

"Казват ми, че са пили единствено и само хапчетата, които са им дадени от доктора и от г-н Минковски. Не съм чул абсолютно никаква друга версия. Аз, като не съм бил там, не мога да твърдя, че това е на 100% вярно, но съм склонен да вярвам на тях. Каквото и да кажат трите момчета - аз ще застана плътно зад тях!"

Все още не мога да разбера защо съм единствения национал, застанал зад тях. Не броя Катя (Аврамова) и Нина (Рангелова), понеже те отдавна не са в националния отбор. Много се радвам, че подкрепиха момчетата, но те нямат общо с федерацията вече, така че за тях не е проблем. Другите момчета от отбора обаче трябва да застанат пред камера, както аз. Най-вече Йосиф (Миладинов) и Калоян (Лефтеров) като хора с А-нормативи, защото сме само ние тримата. Надявам се да го направят скоро.", допълни водещият ни плувец.

Антъни даде категоричен отговор и на въпроса дали съществува истинска възможност да представя друга страна, ако федерацията не осъществи желаната от него промяна - треньорът и лекарят да бъдат уволнени или да подадат оставки.

"Аз казах в "Тази сутрин", че ще има много хора, които ще потърсят реализация в друга държава. Обичам България, искам да се състезавам за България, искам да представям България. На мен няма да ми е хубаво да се кача, дай боже, на първо място на олимпийски игри и да вдигна друг флаг, да чуя друг химн. Няма да съм удовлетворен, защото обичам държавата си. Каквото съм постигнал досега, съм го постигнал в България! Започнал съм в България, изцяло в българско семейство съм отгледан - на село, както са израстнали много от добрите ни спортисти. Затова не мога да кажа абсолютно нищо против България и не искам да сменя трибагреника въобще по никакъв начин. Аз не искам да се състезавам за друга държава, няма да го направя и за момента не ми е минавало през акъла, но други, според мен, мога да прибегнат към това.", заяви Иванов.