на живо

Аз съм марадонианец или как любовта към Дон Диего създаде нова църква (ВИДЕО)

Гледайте филма "Божията ръка ни помаха за сбогом" в неделя в bTV Репортерите

Аз съм марадонианец или как любовта към Дон Диего създаде нова църква (ВИДЕО)

Любовта към Диего Марадона в Аржентина отдавна е преминала границите на нормалното. Доказателство за това са вярващите от "Църквата на Марадона", които са близо 150 000 души.

"За мен Диего е необясним от гледна точка на разума. През 1998-а, когато започнахме да си говорим за Диего, който вече не играеше футбол и много ни липсваше, решихме да създадем нещо в негова чест. И един ден трябваше да се определим какви сме ние, марадонианците. И аз казах: "Мисля, че ние сме вярващите в Диего, футболния Господ. И така се роди "Църквата на Марадона", разказа пред bTV основателят на храма Ернан Амес.

"По нашия календар е 60-а година след Диего, защото календарът започва в годината, в която Диего се ражда. Коледа е на 30-и октомври – датата, когато той се появява на този свят."

"Нашият Великден е на 22-и юни. Тогава вкарва двата гола на Англия, красивия гол с дрибъл, както и онзи гениален момент. Ако искате да бъдете кръстени в нашата църква, трябва да пресъздадете гола с Божията ръка."

"Обади ми се репортер и искаше да направи интервю и ме попита дали имаме своите 10 Божи заповеди. Оказа се, че не бяхме помислили за това. Казах му: "Дайте ми една минута и ще ги получите. И тогава седнах и ги измислих, както всички марадонианци бяхме заедно.", сподели още Амес.

"Диего разбра за нашата религия за първи път, когато живееше в Куба. Умираше от смях, гледайки нашите празненства, песните, молитвите, които отправяхме. Не можеше да повярва, страшно много се забавляваше!", завърши той.

За футболния бог Диего Армандо, но и противоречивия човек Марадона - гледайте филма на Калоян Кюркчиев и оператора Николай Кънчев тази неделя (6 декември) в bTV Репортерите след централната емисия новини.