на живо

Българската дама в най-джентълменския спорт (ВИДЕО)

Десислава Божилова е съдия на едни от най-силните снукър турнири

Българската дама в най-джентълменския спорт (ВИДЕО)

Тя е българка. Казва се Десислава Божилова, родена е в Сливен и е завършила ландшафтна архитектура. 

Нейният глас се чува там, където много рядко може да видите представителки на нежния пол - около масата за снукър. Соченият за един от най-джентълменските спортове в света, е разновидност на билярда, а в последните години набира все по-голяма популярност в Европа и особено в Азия.

А Деси знае всичките му тънкости, защото е... съдия. При това на едни от най-оспорваните и гледани турнири!

Снимка: bTV

"През 2012 г., когато се преместих да живея в София, изкарах курс, държах изпити и започнах като съдия по снукър. Тази работа отнема доста голяма част от времето. Трябва много труд, концентрация, лишения, много пътувания, но всичко си заслужава", категорична е Божилова. 

Ангажиментите, които българката има като съдия, не са никак малко. Те не се ограничават само с точен поглед по време на срещата. Деси трябва да се захване с отговорностите си половин час по-рано.

 "30 минути преди мачът да започне трябва да подредим масата, топките, да проверим всички удължители дали са окей, има ли вода за играчите. След това трябва да намерим двамата играчи, да им обясним, че аз съм техният рефер, че ще ги чакам в определен час, за да ги взема. На мача се нуждаем от концентрация, позиционирането е изключително важно", обяснява тя.

Снимка: bTV

Снукърът се счита за най-джентълменския спорт, тъй като самите играчи често си признават, ако направят фаул, дори и в решаващ момент от срещата. Но и цялата ситуация около масата е предпоставка за честни отношения и минимално количество спортна злоба. Всички са облечени официално, в строги костюми. Не са разрешени ярките цветове в залата, защото на играчите им е нужна пределна концентрация. Това важи и за съдиите.

Деси разказва, че има около 10 костюма за мачовете и над 30 чифта ръкавици. Причината е, че за всеки един турнир спонсорите са различни.

"Длъжни сме да носим ръчен часовник, за да следим точно за начало и край на мача, но ми се е случвало да спре батерията на часовника. Това изобщо не е приятно, но винаги има някой колега, който да помогне", спомня си тя един от куриозите. 

Снимка: bTV

Не липсват и моменти, в които Божилова трябва да покаже строгата си страна и да се скара на някой в публиката.

"Това се случва на всеки един голям мач, когато има по-голяма публика. Винаги има някой, който е забравил да си спре звука на телефона или пък си е взел чипс и шумоли с торбичка. Или просто забравят, че в момента върви мач и започват да си говорят. На всеки мач, даже на няколко пъти по време на мач, провеждаме разговори с публиката", разказва Деси.

Тя е била съдия в срещите на едни от звездите в снукъра - Стивън Хендри, Нийл Робъртсън, Марк Уилямс, Марк Селби, Джъд Тръмп. Но "най-непослушен" очаквано е Ракетата Рони О‘Съливан.

Снимка: bTV

"Като човек е интелигентен, изключителен играч. По-трудничко е с него. Той е супер бърз. Закача се с публика, с рефери. При него съдията трябва да е значително по-твърд", дава съвети Деси.

През 2017 г. носителят на 5 титли от Световни първенства се обръща към Божилова, за да я посъветва да си смени обувките, защото се спъва в тези. 

"Не беше така, както той го описва! Спънах се точно един път, защото под килима на масата имаше кутия с кабели. По никакъв начин не му попречих. Но той обича да се закача", обяснява тя.