на живо

Български волейболни треньори в Украйна: Искаме да се приберем, но сме с вързани ръце

"Има КПП-та между големите градове и забрани за пътувания", споделят пред bTV Владимир Орлов и Евгени Ранчински

Български волейболни треньори в Украйна: Искаме да се приберем, но сме с вързани ръце

Мисия "Завръщане в България от военна Украйна". Такава е задачата пред българските волейболни треньори – Владимир Орлов и Евгени Ранчински, които ще се опитат да напуснат страната възможно най-скоро.

Орлов научава за настъпилите военни действия в Украйна докато пътува със своя отбор – "Прометей“, към град Городок. Заради извънредното положение, турнирът за Купата на Украйна е отменен, а българският треньор се опитва да се завърне у дома.

"Първо трябва да се приберем в нашия град, в който се базира отборът - Днипро. В случая не е толкова лесно, тъй като има изградени КПП-та между големите градове и има си и забрани за някои пътувания. Като пътувахме между градовете, видяхме 2-3 колони военни, които се придвижваха в другата посока. В града, в който се намираме - Виница, не виждаме някаква техника, а и стоим основно в хотела.", споделя пред bTV бившият селекционер на женския национален отбор на Украйна.

"Трябваше да изминем 13 часа път. Понеже в 20:00 ч. се прекъсват всички междуградски пътувания във връзка с комендантски час, се наложи да нощуваме тук, за да продължим. Това ни е първи етап. Целият отбор: 20-ина човека сме плюс двама шофьори. Всички заедно сме тук, колективно сме настанени. Всички живи и здрави, в добро състояние на духа, тъй като рефлектират тези неща, които се случват в Украйна. Все пак мъжки е колективът, приема го по-твърдо всичко, което става. Всеки един човек е притеснен от тази ситуация, понеже едно нормално състояние на човешкия организъм е да се намира в мир и спокойствие. В случая – това не е така."

"Всички разбират какво се случва. Ние нищо не можем да направим. Това не е страх, по-скоро е притеснение за общия фон – върху хората, който се отразява. Днес видяхме по пътища доста коли, които излизат от градовете, едни задръствания. По-големи опашки по бензиностанции, при банкомати. Естествено, че тази ситуация е напрегната и не е приятна за един нормален човек."

В Украйна Орлов е заедно с друг българин – кондиционния треньор Евгени Ранчински. Родният тандем възнамерява да напусне страната още утре.

"Всички наши приятели и роднини искат да се върнем час по-скоро, но ние сме с вързани ръце. В момента се подчиняваме на разпоредби и на военното положение в държавата. Ако е забранено придвижване и не можем да минем през КПП, естествено, че ще останем тук. Другият вариант е да се обадим на българското посолство в Киев, в Одеса, в Харков. Нашата държава организира прибиране на български граждани. Но това вече е последното, което можем да използваме като вариант."

"Няма напрежение в града. Дай Боже и да го няма! В цялата Украйна има една уплаха, едно неразбиране. Един малък хаос в главите на хората. Човек е нормално да се притеснява и в такъв момент прави неща, които никога не би направил. Това е прибързаност. Черпим информация, както и вие в България – от приятели, от медиите. Никой не е вярвал, никой не го е искал и никой не смята, че може да му се случат тези неща. Ние се явяваме част от история на човечеството, на Украйна, на Русия и на близките държави. Абсолютно спокойни сме. Ние сме сред приятели, ние сме сред наш отбор. Ние сме всички заедно и заедно ще излезем от тази ситуация."

"Няма да е лесно, но нямаме и много-много избор какво да направим. Ограничени сме откъм движение, понеже сме с отбор и с клубни автобуси. Първо трябва да се приберем до града, в който живеем, и оттам вече, съгласно мерките и разпоредбите, които се издават, ще видим какъв е най-удачният вариант да се приберем за България.", казва Ранчински.

"Не мисля, че ще бъде много гладко, но се надявам, че ще ни разберат и ще ни влязат в положение. Ние все пак се опитваме да се приберем, а не да воюваме или да правим нещо. Може да има негладки моменти. Със сигурност!", допълва кондиционният треньор, който работи с Орлов и в родния "Марица".