на живо

Безсънни нощи, тежки тренировки и тактически познания - зад кулисите на футболните съдии

Георги Кабаков е единственият роден рефер в Шампионската лига

Безсънни нощи, тежки тренировки и тактически познания - зад кулисите на футболните съдии

Футболните рефери - вечно недолюбвани, одумвани, критикувани, често в амплоато на злодей. Малцина знаят какви са премеждията, стресът и ограниченията, които всеки един от тях трябва да преодолее.

Снимка: Getty Images

Георги Кабаков е третият български съдия, свирил мачове от Шампионската лига. Ръководи срещи на "Манчестър Юнайтед", "Реал" Мадрид, "Тотнъм" и "Интер". Дебютира на "Местая" за срещата "Валенсия" - "Манчестър Юнайтед".

Започва със съдийството преди 20 години. Първоначално вижда бъдещето си като футболист, преминава през школата на "Спартак" Пловдив, но съдбата има друг план. Дядо му изиграва голяма роля в промяната.

Снимка: Reuters

Професията е свързна с безброй пътувания, отсъствия от дома, пропуснати рождени дни. Дъщеричката на Георги Кабаков също усеща липсата при наряди на баща си. Семейната подкрепа е безценна, а българският рефер я получава безрезервно.

Над 300 дни в годината съдиите провеждат тренировки, а дори на 1 януари се налага отново да бъдат на терена, за да поддържат своята форма. Специален хранителен режим им помага да бъдат в кондиция, а газирани напитки, алкохол и сладки изделия са табу. УЕФА следи килограмите и мазнините със специален часовник, който изпраща база данни ежемесечно.

Бившият съпруг на рекордьорката ни в скока на височина Стефка Костадинова - Николай Петров, е човекът, който се грижи реферите у нас да бъдат в добра кондиция, като е техният треньор. Той е категоричен, че тренировките на съдиите са по-тежки от тези на футболистите. Една от причините е и самотата, тъй като те тренират сами на стадиона всеки ден, без компания.

Георги Кабаков беше главен съдия на мача "Шахтьор" Донецк - "Интер", а точно там се сблъска с един от големите провокатори в съвременния футбол - Артуро Видал.

Как се менажират играчи като Видал и Рамос, какви са мечтите на единствения ни съдия в турнира и кой е предметът, който носи винаги със себе си за късмет, ще научите от видеото: