на живо

БФС, държава, клубове - кой е виновен за състоянието на българския футбол?

Вицепрезидентът в оставка на централата Атанас Фурнаджиев разяснява и казуса с Конгреса през юни

БФС, държава, клубове - кой е виновен за състоянието на българския футбол?

Липсата на адекватно финансиране от държава за развитие на детско-юношеския футбол е една от основните причини за лошото състояние на този спорт у нас, както и на националния тим. В това е убеден вицепрезидентът в оставка на Българския футболен съюз - Атанас Фурнаджиев. 

"За да имаме силен национален отбор, трябва да имаме силен детско-юношеския футбол. И после на тези юноши, които израстват, да им се дава шанс в мъжките отбори. Знаете преди 10 дни националният селекционер какво изказване направи – че четирима треньори са отишли да гледат един българин! Тук е ролята на президентите на клубовете да дават повече шанс на млади момчета – българи", заяви пред bTV Фурнаджиев.

Снимка: Lap.bg

"Самата система е такава към момента. Кой я промени е ясно. Имахме по времето на социализма във всеки един град спортен интернат, където всички деца можеха да тренират, да се хранят, да спят безплатно. Тези разходи бяха поемани от държавата и през 1994 г. отборът беше плод на тази 20-годишна политика преди това. Тогава неслучайно имахме успехи във всички видове спорт. Ние бяхме една от водещите спортни сили в света", добави той.

Снимка: Lap.bg

В момента Българският футболен съюз е пред съдбовен избор. На 25 юни предстои Конгрес за избор на нов президент. Според Фурнаджиев, човекът, който бъде избран, ще управлява за кратко - до редовния Конгрес през февруари 2022 г. 

"Аз си подадох оставката още в самия ден, писмено пред Изпълкома. Имаме колеги, които твърдят, че не са подавали оставка, има аудиозапис от заседанието, може да се провери и да се види устно. Тогава всички казахме, че подаваме оставка", заяви той.

Фурнаджиев не изключва и вариант начело на централата да се завърне подалият оставка през 2019 г. Борислав Михайлов. Вицепрезидентът заяви, че вероятно той няма да продължи дейността си в централата.

Снимка: Lap.bg

"Постът ми носи само допълнителни разправии. Аз съм достатъчно ангажиран човек с бизнес и неща, които се занимавам, ръководя доста фирми, така че не мога да кажа, че ми носи нещо. От любов към играта го правя и от това да мога да помогна с моя капацитет, който имам. Аз отговарям за финансите на Футболния съюз и смея да твърдя, че през годините, в които съм там, той има един балансиран бюджет, който успя да премине през всякакви кризи и то успешно, така че мисля, че добре съм си свършил работата", заяви Фурнаджиев.

Според него първенството е достатъчно оспорвано.

Снимка: Lap.bg

"Лудогорец" не е такъв хегемон, какъвто беше до момента през изминалите години. Имаме едно оспорвано първенство с равностойни отбори и в момента, които ще се борят за призовите места, така и във втората половина първенството. Имаме едни отбори с изравнени сили и се получават едни много интересни и завързани мачове.", убеден е той. 

Фурнаджиев коментира и заведеното дело от страна на Министерството на младежта и спорта срещу БФС за сумата от 144 510 лева. Искът е за  за "реално изпълнение на гражданско-правна сделка и за обезщетение за вреди от неизпълнение на гражданско правна сделка - включително лихва, неустойка, задатък" и е свързан с организирането на Евро 2015 за юноши.

"Сумата е установена къде е отишла. Мина достатъчно време и проверки. Сумата е дадена за наем на стадиона на "Черноморец", оттам е използвана за ремонт на самия стадион, така че средствата са проследими и е ясно къде са отишли. От Министерството са на едно мнение, ние сме на друго и заради това се води дело. Каквото реши това дело, БФС има достатъчно ресурс, за да покрие тази сума", заяви Фурнаджиев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той беше български представител на изминалия конгрес на УЕФА - първия присъствен за делегатите от повече от година насам.

Какви решения са взети на него? Как се отразила пандемията на клубовете? Има ли България достатъчно стабилно лоби в европейската централа? Гледайте във видеото!