на живо

БФС за 60/40: Дали е морално? По-добре е от съкращения (ВИДЕО)

"Мярката е в подкрепа на служителите, не за друго" заяви изпълнителният директор на централата Борислав Попов

БФС за 60/40: Дали е морално? По-добре е от съкращения (ВИДЕО)

След като стана ясно, че БФС получава финансова помощ от държавния бюджет в размер на 51 хил. лв. по мярката 60/40, изпълнителният директор на родната централа - Борислав Попов, коментира новината в интервю за bTV. Той подчерта, че по този начин в БФС са избегнали съкращения, а всички средства ще бъдат използвани в подкрепа на служителите.

"БФС кандидатства по тази мярка, защото неговата дейност в голямата му част беше преустановена. Тъй като голяма част от служителите на футболния съюз се занимават с организиране, провеждане, администриране, анализиране на футболните прояви в страната от Първа лига до най-ниското ниво, практически останаха без дейност в работното си време.", заяви Попов.

Снимка: Lap.bg

"Мярката, предвидена в 55-то постановление, предвижда две възможности: едната е когато дейността е преустановена с акт на държавен орган, както е БФС, а другият случай е когато дейността не е преустановена, но приходите са паднали с 20% за съответния период от миналата година. Ние кандидатстваме по първата хипотеза - преустановена дейност. А ние не броим приходи в момента. Макар че и там може да търсим някакъв вариант, но го оставихме настрана."

"Приходи получаваме от телевизионни права и рекламодатели по време на мачовете на националните отбори и от спонсорите."

"В момента приходите са паднали, тъй като, например, базата не работи, възстановителният център не работи, затворени са тренировъчните игрища и спортната зала. Ние това го оставяме настрана, не кандидатстваме по този механизъм."

Снимка: Lap.bg

Относно моралната страна на казуса, изпълнителният директор на БФС заяви: "Утре като дойде някое ново ръководство и ме попита "Г-н Попов, ти като работодател защо не си се възползвал от тази мярка да подпомогнеш федерацията?" аз какво да отговоря? Че не е било морално? Сега иначе трябваше да съкратя примерно съдийската администрация, защото няма мачове. Да им кажа "Момчета, благодаря ви, защото няма мачове и не се знае кога ще има - "Довиждане", и да ги пратя на борсата. Можех да съкратя детско-юношеските структури, защото и там няма мачове. Мярката е в подкрепа на служителите на БФС. Тези пари отиват за заплатите им, не за друго."

Попов коментира и съвета на финансовия министър Владислав Горанов към футболните клубове да не кандидатстват за държавна помощ.

"Няма как БФС да се обръща към клубовете и да им казва какво да правят с опцията за подкрепа от държавата. Това е решение на клуба, тяхната дейност също е преустановена. Те също търпят загуби и имат служители. Ако нямат дейност, ще трябва да отидат на борсата."

"Като гледам финансите на футболните клубове сега, не съм убеден, че са в добро състояние. Сами виждате, че често някои се оплакват от лошо финансово състояние. В БФС имаме определено притеснения за отбори от Втора лига дали няма да фалират. Там нещата ще се гледат допълнително. Има проблеми. Първенството там ще се доиграе в съкратен вариант. За Първа лига ми е трудно да кажа, имаме срок от УЕФА до края на месец май как ще процедираме.", завърши изпълнителният директор на БФС.

Снимка: Lap.bg

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: