на живо

Бодуров пред bTV: Иска ми се българското първенство да се решава на терена (ВИДЕО)

Бившият капитан на ЦСКА с един откровен разказ за престоя си в Иран, раздялата с "червените" и националния отбор

Бодуров пред bTV: Иска ми се българското първенство да се решава на терена (ВИДЕО)

Николай Бодуров прекарва социалната си изолация в дома си в Благоевград, но вече няма търпение пандемията да отмине, да си намери нов отбор и да играе футбола, който го прави щастлив.

Централният защитник даде обширно интервю за bTV, в което говори за краткия си престой в иранския "Естеглал", раздялата с ЦСКА, отношенията си с Гриша Ганчев, ситуацията в родния футбол и готовността да помогне на националния отбор във всеки един момент.

"Като повечето активни спортисти, и на мен тази социална изолация не ми се отразява добре. Свикнал съм цял живот да спортувам. Не е приятно това положение, надявам се скоро да отмине всичко и да се върнем към нормалния си начин на живот. Тренирам, доколкото мога в домашни условия. Излизам навън да тичам, общо взето се справям. Най-хубавото в този период е, че имаш време за семейството.", каза Бодуров.

Той разкри, че поддържа формата си чрез специални програми, изпратени му от кондиционни треньори, и е категоричен, че дори сега да се наложи да играе 90 минути, няма да има абсолютно никакъв проблем да издържи на натоварването.

"Най-много се губи физическата подготовка, защото издръжливостта трудно се наваксва. Може би в индивидуалния спорт е по-лесно, защото нямаш нужда от партньори, а в колектива трябва да се съобразяваш с много неща", добавя защитникът.

Сред заниманията, с които уплътнява свободното си време, са разговорите с приятели: "Чувам се с колеги, предимно от моето поколение. Със Занев, Манолев, Пламен Николов редовно се чуваме. С Божинов също. Имах предложение от него за онлайн чат в "Инстаграм", но това не е моето. Не съм много по социалните мрежи, просто не съм такъв тип - да занимавам хората с моето ежедневие."

Снимка: Lap.bg

"Коментираме предимно футбол - български отбори, в световен мащаб, дори политика. Интересуваме се от всичко и нямаме търпение да приключи карантината."

Заради некоректност от финансова гледна точка, Бодуров е отказал да продължи договора си с иранския "Естеглал". Въпреки това е останал изключително приятно изненадан от отношението на хората в Техеран и вниманието, което е получил.

Снимка: Lap.bg

"Не ми се ходеше никъде, но условията бяха добри. Желанието ми и сега е да си остана тук, вече не съм първа младост."

Мечтае да се събере с приятелите си Манолев и Дяков в Благоевград и заедно да вкарат "Пирин" отново в Първа лига.

През октомври Бодуров се раздели с ЦСКА със скандал, а собственикът Гриша Ганчев дори заяви, че го е "задраскал с големия флумастер".

"Размишлявал съм много пъти какво се случи, къде съм сбъркал... какво е трябвало да направя. Човек се учи от грешките. Животът продължава." 

Снимка: Lap.bg

Той уточни, че тогава е използвал социалните мрежи, за да каже своята гледна точка, тъй като се е притеснявал, че ако даде интервю, думите му може да бъдат преиначени. За него цялата неприятна ситуация вече е в миналото.

"Не ми стана приятно. На никой няма да му стане приятно, но това си е лично решение, негово мнение. Аз няма какво да направя по въпроса. Приемам го, продължавам напред. Случват се и тези неща в живота. Аз винаги ще го уважавам, той (Ганчев) е направил и прави изключително много за българския спорт. Без значение какво се случва, аз ще продължавам да го уважавам, защото знам как ми е помогнал", категоричен е Бодуров.

Бранителят признава, че много му се иска титлата в българското първенство да се решава на терена: "Отдавна знаем, че в българския футбол се говори за други фактори... като съдийството. Иска ми се да вярвам, че и те са хора, че и те грешат, но да не е умишлено."

Снимка: Lap.bg

"Хегемонията на "Лудогорец" вече 9 години не е случайна. Организационно клубът е най-добре. "Левски" и ЦСКА са свикнали да са първи, сега има трети отбор, който ги задушава и ги дразни. Затова трябва да се вдигне нивото. За да стигнат "Лудогорец", другите отбори трябва да си вдигнат нивото във всяко едно отношение."

Пандемията от COVID-19 наруши и международния календар. Баражът с Унгария за европейското първенство бе отложен и все още не е ясно кога ще се проведе. Бодуров обаче е готов да облече националната фланелка по всяко време, тъй като вярва, че може да помогне с опита си.

Снимка: БГНЕС

"Винаги ще се радвам да играя за националния отбор. Да съм там, да помагам с каквото мога, най-малкото с опит. Има какво да дам на националния отбор, на младите играчи. Има нужда от опитни футболисти. Само с млади футболисти, особено с нашия манталитет, просто няма как да стане".

"Искам да си намеря отбор и отново да играя редовно. Пак да изпитам радостта от футбола, защото той е удоволствие за мен."

"Ако имаш сърце, хората го оценяват. Може да не ти се получава, но гориш ли в играта, даваш ли всичко от себе си... хората го виждат. В националния отбор трябва да има хора със сърце, задължително с качества, и най-вече с характер. Мачове като предстоящия с Унгария се взимат само с характер! Повечето млади футболисти са в социалните мрежи и самочувствието ни е извън футболния терен. Това за мен не е окей. Това си е манталитет. Не само български, а и балкански."

Снимка: Lap.bg

"Преди 10 години имаше много уникални футболисти в България. В момента са малко. Един от качествените футболисти е Тодор Неделев. Няма футболист с повече качества от него. За световен мащаб. Но пък той има други липси и си ги знае. Ако имаше всичко, щеше да е много напред.", добавя Бодуров.

bTV призовава: останете си вкъщи!