на живо

4 бутилки шампанско и 2 "уши": Кой изработи голямата награда в Шампионската лига?

Трофеят тежи 7,5 кг и е висок 68 см, а само 6 клуба притежават оригинал, а не реплика

4 бутилки шампанско и 2 "уши": Кой изработи голямата награда в Шампионската лига?

Трофеят в Шампионската лига е детска мечта на всеки футболист. Той е цел номер 1 на най-великите футболни треньори, президенти, собственици. 

В събота (29 май) към него ръце протягат "Манчестър Сити" и "Челси", а финала на турнира може да гледате пряко по bTV Action от 21:00 ч.!

Едно от най-ценните отличия във футбола всъщност започва пътя си от малка семейна бижутерия в Швейцария.

През 1967 г., когато централата на УЕФА, се намира в Берн, генералният секретар на организацията възлага на местния бизнес да изготви дизайн за трофея. 25-годишният Юрг Щаделман, второ поколение бижутер, представя пред УЕФА няколко скици.

Първоначалният вариант обаче е доста по-сложен - фигура на футболист, изпълняващ задна ножица. От футболната централа казват "Не!". 

"Казаха ми: "Младеж, това трябва да е нещо по-специално, за да се хареса на всички. На българите ще им хареса долната част, испанците ще поискат горната, а трябва да я харесат всички - и англичани, и германци и французи. Не бива да е като тези плоските или квадратни неща дето ги правят за трофеи. Те футболистите не са естети, те са спортисти, трябва да го приемат, да го усетят някак си", разказва Щаделман пред "Телеклуб".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Условията на УЕФА са ясни и конкретни: Купата трябва да има две дръжки, за да може победителят лесно да я вдигне, вътрешността трябва да събира 4 бутилки шампанско и да е така проектирана, че да може да се пие от нея без чужда помощ. 

Втората скица на Щаделман обира овациите, а от УЕФА са категорични: "Ще изглежда добре като я вдигнат във въздуха".

Снимка: Getty Images

Бижутерът изработва Купата за точно 300 часа, като крайният му срок е 23 март. Причината не е, че тогава е бил финалът, просто Щаделман обещал на съпругата си пътешествие в САЩ. И успява да изпълни плановете си!

Той създава купа, висока точно 68 см и тежаща 7,5 кг. Отвън е сребърна, а вътрешността - позлатена. УЕФА плаща за изработката около 50 000 франка тогава.

Според правилото на УЕФА, само отборите, печелили Шампионската лига общо 5 пъти или в три сезона, имат право да приберат във витрината си оригиналния трофей. Така само 6 тима имат честта да притежават купата - "Реал" Мадрид, "Милан", "Барселона", "Аякс", "Байерн" Мюнхен и последният "Ливърпул", който я получи през 2005 г. 

От 2009 г. насам европейската футболна централа промени правилото и дава на шампионите реплика, независимо от броя на победите. Заради високата цена на услугата в Швейцария, договорът за изработка е поверен на друга фирма.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още през 1967 г. Щаделман прехвърля правата на УЕФА и дори за направата на малки реплики трябва да бъде дадено специално разрешение. Въпреки това той остава в историята като човека, за чийто трофей копнеят милиони. 

Дали през сезон 2020/2021 красивата купа ще попадне в ръцете на "Манчестър Сити" или на "Челси"? Гледайте финала на Шампионската лига пряко по bTV Action на 29 май от 21:00 ч.