на живо

Четирима олимпийски шампиони: Стойка ще бъде номер 1 в Токио! (ВИДЕО)

Георги Костадинов, Петър Лесов, Ивайло Маринов и Даниел Петров стискат палци за финалистката на олимпийски игри

Четирима олимпийски шампиони: Стойка ще бъде номер 1 в Токио! (ВИДЕО)

Ще прибавим ли пета? Ще успее ли Стойка Кръстева да се качи на спортния Олимп?

Часове преди финала на родната боксьорка срещу представителката на Турция Бусе Наз Чакъроглу в категория до 51 кг в Токио, четирима от най-добрите в нейния спорт, олимпийските шампиони на България - Георги Костадинов, Петър Лесов, Ивайло Маринов и Даниел Петров, застанаха пред камерата на bTV, за да пожелаят успех на Стойка! 

Те са хората, които знаят какво е важно в един такъв мач - концентрация, спокойствие и вяра в себе си!

Снимка: Lap.bg

"Както аз стигнах до финала, си казах: "Отивам до Рим и ще видя Папата". Така и тя трябва да си каже! За самочувствие. Да внимава много. Тя е по-ниска от нея, да спазва дистанция", посъветва я олимпийският първенец от Мюнхен 1972 - Георги Костадинов.

"Това си е наша категория. Във всичките тези години имаме в малките категории олимпийски шампиони. Нарушихме няколко години традициите, но е време вече да се възстанови. Стойка винаги се наглася. Тя е най-хитрата боксьорка, която съм виждал в България... и дори в чужбина", добавя Петър Лесов, който усети от емоцията в Токио и беше до своята възпитаничка Станимира Петрова. Той завоюва злато в Москва през 1980 г.

Олимпийският шампион от Сеул 1988 Ивайло Маринов разказа, че е преживял емоционално победата на Стойка Кръстева на полуфинала, когато се справи с представителка на Япония.

"Като я гледах, викам: "Евала, моето момиче." Жена ми вика: "Чакай, какво става?". Викам – "Страхотна игра!" Първо искам да й кажа сърцето да си слуша, уменията, да не се отпуска, да се бори до края", заяви той.

"Като се качиш горе, си само ти и противникът. И един съдия. Треньорът отдолу, каквото и да ти викат, всичко зависи от теб", съветва я последният ни олимпийски шампион на ринга (Атланта 1996) - Даниел Петров.

И четиримата са убедени, че Кръстева ще бъде шампион като тях! И ще донесе нова радост за цяла България с първия медал от олимпийски игри в женския ни бокс!

"Стойка е по-опитна. Мисля, че туркинята ще прегори от голямото желание. И Стойка – с хитрост, ще я надиграе", прогнозира Лесов.

Мачът на българката за титлата от Токио е утре (7 август) в 8:15 ч. българско време. А в боксовите среди вече се готвят да приветстват своята достойна шампионка на родна земя.

"Искам лично да отида! С един голям букет рози!", няма търпение Петров.