на живо

Чичото на Ноле пред bTV: Как един от най-здравите хора в света е опасност за Австралия?

Горан Джокович съзря опит да вкарат световния номер 1 в тениса в политически игри

Чичото на Ноле пред bTV: Как един от най-здравите хора в света е опасност за Австралия?

Чичото на Новак Джокович - Горан, който е директор на тенис турнира в София, коментира пред bTV решението на австралийския съд да отмени непризнаването на визата му на територията на южния континент. 

По-рано през деня (10 януари) адвокатите на сърбина участваха в изслушване заедно с представители на Министерството на вътрешните работи на страната. Съдията заяви, че визата на Джокович е редовна и той трябва да бъде освободен от мигрантския хотел, в който беше настанен при пристигането си в страната. Остава обаче възможността да бъде екстрадиран с еднолично решение на министъра на емиграцията. 

"Новак Джокович е номер 1 в света и просто иска да играе тенис. Изглежда, че хората в Австралия не искат той да е там. Не знам какво им става. Като някакъв филм на ужасите е. Говорих преди малко с него. Той е доволен, че спечели обжалването, но от друга страна все още има опасност австралийските власти да отменят визата му. Те не го искат там. Не мога да си представя, че такива неща се случват а 21-ви век. Тези хора са полудели. Не виждам нормална причина да го правят. Откритото първенство на Австралия без световния номер 1, който има 9 титли, не е същото. Който и да спечели, ако Новак не е там, винаги ще съществува съмнение. Щастливи сме, че спечелихме в съда, но сега го заплашват. Заключен е в офиса на адвокатите, които го представляваха в съда. Съдията е на страната на Новак, на страната на правдата", заяви пред bTV Горан Джокович.

Той поиска незабавната оставка на директора на Откритото първенство на Австралия - Крейг Тайли, и заяви, че страната не трябва да бъде домакин на турнир от Големия шлем оттук нататък. 

"Ако Новак не е добре дошъл в Австралия, трябваше да му кажат: „Не идвай“. Той пристигна и те го третират като животно. Все едно до сега е бил в планината, а те го хванаха като лисица или вълк. Какъв е проблемът? Новак следва правилата. Той получи виза и изведнъж му я отмениха. Как хората ще отидат в Австралия, ако по този начин се отнасят към световния номер 1? Откритото първенство на Австралия трябва да е едно щастливо място, а тенисистите да искат да играят там. Как може някой с негативен PCR тест, документ, че е прекарал COVID-19 миналия месец, един от най-здравите хора в спорта, да представлява риск за цялата страна?", заяви чичото на световния номер 1. 

Снимка: Reuters

Горан Джокович отправи и критики към Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР), която не взе страна в скандала.

"Защо от АТР не казват нищо? Това е професионална организация, а те не коментират. Работата им е да защитават тенисистите, но не го правят. Защо не подкрепиха Новак? Защо не се обадиха да питат дали е добре? Те просто показаха лош имидж, не ние. Ясно е всичко. Новак пристигна, имаше виза, кацна на летището и те я отмениха. Тези хора трябва да бъдат пратени в болница, да се лекуват. В Сърбия такива ги наричаме „Лудаци“, заяви Джокович. 

Чичото на носителя на 20 титли от Големия шлем не изключва ситуацията с Новак да е политически обвързана, защото в Австралия предстоят избори скоро.

Снимка: Reuters

"Не искаме да сме част от политически игри. Новак пристигна там, за да играе тенис, да победи и да се върне. Не за друго. Защо някой с негативен PCR тест, който покрива изискванията на страната и може би е един от най-здравите хора в света, ще е риск за цял народ? Спортният министър на Франция каза, че Новак е добре дошъл на "Ролан Гарос". Има протоколи за хората, които имат антитела. Не е нормално да се ваксинират след това. Новак има медицинско разрешение, това са лични неща, това е неговото човешко право да не се ваксинира, след като не иска. Той е отворен човек, не е против ваксинацията. Просто искаме Новак да играе тенис. Не взимаме ничия страна", сподели той.

Горан е категоричен, че случаят с Джокович не е изключение, но отношението към него е по-различно.

Снимка: Reuters

"Надал заяви на 20 декември, че е заразен. 10 дни по-късно не беше. За виза са нужни 14 дни изолация, но той я получи. Не обсъждам позицията на Надал, но тя не е същата като на Новак. 26 души получиха медицинско изключение, за да влязат в Австралия без ваксина. Не знам защо поставиха Новак в тази ситуация. Направиха същото и с тенисистката от Чехия. Тя игра все пак на турнира в Австралия. Невероятно е как всички са против Новак и настройват правителството. Това е ПР-акция. Новак победи, а министърът по емиграцията продължава да го заплашва", каза той.

Снимка: Instagram

"Новак идва от малка балканска страна и се гордеем с това. Тази игра се играе на корта. Ако си по-добър, побеждаваш. Лесно е. Това е спорт за джентълмени. Чувстват се зле, защото човек от малка държава е номер 1. Той може би е най-добрият в историята. Някои от тенисистите не го подкрепят, а Новак винаги се е отнасял добре с тях. Той е широко скроен. Той се опитва да покаже, че е свободен. „Играя тенис и имам право да бъда там“. Ако съдът му каже да напусне, ще напусне", обобщи Горан Джокович.