на живо

Да предадеш шампионския дух на децата: Новата роля на Стойка Кръстева (ВИДЕО)

Олимпийската шампионка вече е треньор, който държи на дисциплината и се опитва да "огрее" навсякъде

Да предадеш шампионския дух на децата: Новата роля на Стойка Кръстева (ВИДЕО)

Зала, пълна с деца, които искат да станат като треньора си! Стойка Кръстева - олимпийската шампионка по бокс от Токио, вече уверено крачи в новото си поприще. Тя остави в миналото битките на ринга, за да излезе отвъд въжетата и да дава наставления. А надеждата е една - да помогне на много бъдещи шампиони.

"Нещата са доста различни. Когато тренирах като състезател, бях концентрирана единствено върху своята подготовка. Тренирам, излизам от залата, хапвам, почивам, ставам за следваща тренировка и така протичаше почти всеки един мой ден, когато бях състезател. Сега нещата са доста по-различни - ставам, идвам на тренировки, след това нещата, които правя, са свързани с децата, с тяхното развитие, нещо, с което да им помогна. Понякога се случва така излизам сутрин в 7:30 от вкъщи и се прибирам вечерта в 10:00. Най-голямата разлика е, че треньорката Стойка Кръстева иска да огрее навсякъде, където нещо е свързано с развитието на децата. Боксьорката Стойка Кръстева беше концентрирана върху кариерата си", каза бившата боксьорка, която е и двукратна европейска шампионка.

Снимка: bTV

Деца на всякаква възраст тренират при нея, а златото от Токио вдъхва респект, но и кара трениращите да мечтаят смело. Един от учениците ѝ е бронзовият медалист от европейското първенство за младежи Даниел Кирилов. 

"За мен е огромна чест, че кака Стойка, както я наричаме в залата, ми помага по време на тренировъчен процес. Учи ни на постоянство, на трудолюбие. Гледаме как тя играе и се справя с доста силни съпернички. Учи ни да не се предаваме и да преследваме мечтите си", казва той.

Снимка: bTV

Неотлъчно до Стойка Кръстева е Борислав Георгиев - нейният личен треньор в състезателната ѝ кариера. Вече спокойно тя може да го нарича "колега".

"Изключително удоволствие е да работиш до олимпийски шампион. Самото име е претекст за популяризиране на спорта в района и докарване на нови дечица в залата. По-строга е от мен, с което се допълваме. Това ми харесва, защото трябва да има баланс", категоричен е човекът, помогнал на Кръстева да покори олимпийския връх.

Снимка: bTV

С дисциплината шега не бива! А вече бившата боксьорка не толерира закъснения и несериозно отношение.

"Като треньор съм доста по-емоционална. Повече, отколкото като състезател. Тогава си сдържах емоциите и се учих да не ги показвам, защото те са лош съветник. В залата предпочитам да съм емоционална, честна и откровена с децата. Вече се съобразявам как разговарям с децата. Случва ми се, вървейки по улицата да ме загледат и да кажат "Това е тя". Съобразявам се с всяко едно нещо, което правя"

Снимка: bTV

Пред Стойка Кръстева предстои дълъг път в треньорската професия. В нея има голямо предизвикателство - да усети в кои деца има шампионско ДНК и да им помогне да се качат на почетната стълбичка на големите форуми

"Преди всичко искам те да бъдат целеустремени. Да се борят, въпреки всички трудности, които изпитват и ще изпитват. Пътят на успеха е много труден, трънлив и се надявам все повече деца да успеят да придобият това родолюбие и да успее България да се изправи, защото в момента сме в един нокдаун. Тези олимпийски игри бяха едно олицетворение на българския дух. Много хора смятаха, че това ще е поредната Олимпиада с провал, но всъщност ние, като спортисти, доказахме, че това не е така и се надявам това нещо да се случи и с държавата ни"

Снимка: bTV

Желанието на олимпийската ни шампионка е да има повече време за семейството и в близко време то да се разрасне.