на живо

Тандемът Ла-Лу разпиля "Шахтьор" за финал в Лига Европа (ВИДЕО)

Десетилетие по-късно "Интер" отново ще спори за европейски трофей

Тандемът Ла-Лу разпиля "Шахтьор" за финал в Лига Европа (ВИДЕО)

"Интер" разгроми "Шахтьор" Донецк с 5:0 и се класира за финала на Лига Европа, където съперник на "нерадзурите" ще бъде "Севиля". На "Дюселдорф Арена" вицешампионът на Италия тотално обезвреди силните страни на украинците и на свой ред показа смразяваща ефективност в атака.

Головото шоу започна в 19' от грешка на вратаря и ветеран в "Шахтьор" Андрий Пятов, който подари топката на Николо Барела, а той намери Лаутаро Мартинес за първия му гол в Лига Европа. До края на полувремето Антонио Конте затвори всички подстъпи към вратата на "Интер" и еднообразието властваше в играта на украинците. Единствената добра ситуация за отбора от Донецк се откри пред бившия нападател на родния ЦСКА Жуниор Мораес, който намери пролука между Алесандро Бастони и Стефан Де Врай, но с глава не успя да преодолее Самир Ханданович.

Снимка: Getty Images

Въпреки че "Интер" нямаше преимущество в двубоя, отново стигна до гол. В 64' Данило Д'Амброзио се разписа след центриране от корнер. Последваха ужасяващи грешки в отбраната на "Шахтьор", от които италианците се възползваха, за да направят резултата още по-изразителен.

В 74' за пореден път при изнасянето на топката от страна на украинците те не успяха да се справят с пресата на "Интер" и последва контраатака, а Лаутаро добави втория си гол в мача. От тук до края господар на терена беше Ромелу Лукаку. Нападателят стана най-резултатният белгиец в Лига Европа, вкарвайки на два пъти - в 78' и 84'. Той е само на попадение от рекорда на бразилеца Роналдо по брой попадения за дебютен сезон, като вече има 33 гола. 

Снимка: Getty Images

Реферът Шимон Марчинияк реши да не продължава мъките на "Шахтьор", който тотално се деморализира след инкасираните попадения и имаше вероятност резултатът да стане още по-срамен. За последно през 2018 г. "Манчестър Сити" вкара шест гола на украинците, но в групите на Шампионската лига.

Сега пред "Интер" се открива възможност да спечели първи трофей в Европа от десетилетие. През 2010 г. "нерадзурите" спечелиха Шампионската лига под ръководството на Жозе Моуриньо. Антонио Конте се доближава до осмия си триумф, откакто е в треньорската професия, а в нея липсва именно такъв в евротурнирите.

Финалът срещу "Севиля" е на 21 август (петък) и ще се играе в Кьолн.