на живо

Димана Георгиева: Предай нататък – заразната сила на доброто (ВИДЕО)

Капитанът на женският национален отбор по баскетбол бе сред първите, дарили кръвна плазма

Димана Георгиева: Предай нататък – заразната сила на доброто (ВИДЕО)

За да бъде успешна една щафета, винаги е нужен сигурен първи пост. Той ще зададе ритъма, ще даде нужното силно начало. В обществото е възприето пример да бъдат спортистите, които, въпреки трудностите в ежедневието си, продължават напред.

Тежките времена изискват добри хора. А в наши дни, изправени пред едно от най-големите предизвикателства за човечеството през XXI век - пандемията от коронавирус, те са нужни повече от всякога!

Дългогодишният капитан на женския национален отбор по баскетбол – Димана Георгиева, показва какво е да бъдеш лидер, както на баскетболното поле, така и извън него.

Снимка: bTV

Димана, заедно със своите съотборнички от „Монтана“, е сред първите, срещнали се очи в очи с коронавируса:

"Ние бяхме едни от първите спортисти, преболедували го в България, още септември месец. Беше и нещо ново в началото и не се знаеше как протича болестта. Имаше и в нас стрес какво ще се случи, но пък задружно успяхме да я преборим", спомня си баскетболистката.

Снимка: Lap.bg

След като преболедува COVID-19, при завръщането си в България след мач на женския национален отбор, Димана Георгиева взима решение да дари кръвна плазма на непознат в нужда.

"Бях решила да отида да даря безвъзмездно и по този начин да се опитам да спася човешки живот. Такава ми беше идеята. Затова качих и снимка в личния си профил. Ако може да има повече хора да даряват безвъзмездно, защото в самата ни държава има дефицит както на хора, които да даряват кръв, така и на кръвна плазма. По този начин би имало плазма за хората - да се лекуват на момента, а не да трябва да чакат, което може да се окаже фатално."

Часове след като споделя в социалните мрежи своето решение, стотици подкрепят Димана в нейната инициатива:

"Много хора адмирираха това нещо. Имаше мои познати, които ми писаха да се информират как могат да помогнат, понеже и те бяха болни."

Снимка: bTV

Част от съотборничките ѝ са повлияни от решението на баскетболистката и също даряват кръвна плазма. В името на доброто:

"При нас, като колективен спорт, това нещо ни е научило, че трябва да помагаме на съотборника, да сме съпричастни и винаги да сме задружни. Спортът за мен е нещото, което не може да ти даде нищо негативно. Това нещо ме удовлетворява. Ако след време и аз имам нужда, се надявам да има някъде човек, който да ми помогне по същия начин. Всички хора сме еднакви и никой не е застрахован."

Снимка: bTV

Да носиш националната фланелка не е само гордост, но и отговорност. Нещо, което е въздействало на баскетболистката да вземе решението да дари кръвна плазма на непознат:

"Първо, спасяваш свой сънародник. И по този начин помагаме за благото на родината. Няма как да разбера на кой точно съм дарила... Но съм щастлива, че съм помогнала на някого."

Щафетата на добротата, на която един от първите "постове" беше Димана Георгиева, продължава. Всеки, който е преболедувал коронавируса и желае да помогне, може да дари кръвна плазма.

Предай нататък – заразната сила на доброто.