на живо

"Рейнджърс" нанесе тежък удар на фаворита "Борусия" Дортмунд (ВИДЕО)

Шотландският шампион празнува паметен успех в Германия

"Рейнджърс" нанесе тежък удар на фаворита "Борусия" Дортмунд (ВИДЕО)

"Рейнджърс" постигна историческа победа с 4:2 като гост в първия мач срещу "Борусия" Дортмунд от плейофния кръг в елиминациите на Лига Европа. Шотландският шампион бе считан за аутсайдер в двойката, но едва четвъртият успех на германска земя в историята на клуба осигурява великолепни предпоставки за класиране на осминафиналите за трети пореден сезон.

"Жълто-черните" отбелязаха по кошмарен начин мач №1000 на своя "Вестфаленщадион", като не оправдаха анализите на експертите, твърдящи, че именно "Борусия" е с най-големи шансове за триумф в турнира, в който германският тим има два загубени финала през 1993 и 2002 г.

Снимка: Getty Images

Без все още възстановяващия се от контузия Арлинг Холанд, домакините изглеждаха нестабилни още в началния половин час. В 38-ата минута "Рейнджърс" поведе чрез гол на капитана Джеймс Тавърниър от дузпа, отсъдена за нелепа игра с ръка на централния бранител Дан-Аксел Загаду.

Само три минути по-късно "жълто-черните" останаха стъписани отново, виждайки как Алфредо Морелос удвоява преднината на 55-кратния шампион на Шотландия. Колумбийският централен нападател стреля в опразнената врата след отлично отклонено центриране от ъглов удар от Джоел Арибо. Така Морелос вече има 17 гола във всички турнири.

Снимка: Getty Images

Ситуацията стана още по-неприятна за носителя на Купата на Германия, получавайки трето попадение в 49-ата минута. Джон Лундстрам се разписа чрез брилянтен изстрел с левия крак от границата на наказателното поле. Този път "Борусия Дортмунд" реагира светкавично и в 51-ата минута Джуд Белингам намали изоставането.

Вместо то да бъде съкратено още повече, нова грешка в отбраната позволи на гостите отново да изградят аванс от три гола. В 54-ата минута при опасна контраатака Загаду си отбеляза автогол.

Снимка: Getty Images

"Жълто-черните" допуснаха четири гола в домакинство от Лига Европа за първи път, но запазиха относително прилични шансове за продължаване напред, след като Рафаел Герейро вкара най-красивия гол в двубоя в 82-ата минута. Крайният бранител бе точен с мощен и прецизен изстрел от около 25 м.

"Рейнджърс" спечели първо гостуване в Лига Европа през настоящия сезон, както и за първи път празнува победа в Германия от 1998 г. насам. "Борусия Дортмунд" остава само с един успех и четири поражения в девет срещи от съперничеството от 1966 г. насам, губейки за първи път домакинство на шотландски тим в историята си.

Реваншът е след седмица на 24 февруари на ст. "Айброкс" в Глазгоу, където се очакват пълни трибуни и френетична подкрепа за "Рейнджърс".