на живо

Ивановден: Честит имен ден, български шампиони!

Днес празнуват Иван, Иванка, Ваня, Ивет, Янко и други

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Йоан Кръстител. Той е последният старозаветен пророк, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден, а на него празнуват всички с имената Иван, Ивана, Иванка, Ива, Иво, Ивайло, Ивайла, Йоан, Йоанна, Йовко, Йовка, Йонка, Йончо, Йонко, Йото, Ивон, Ивон, Ивета, Ивелина, Ивелин, Иванина, Ивалина, Ваня, Ваньо, Яна, Яне, Калоян и др.

Според националната статистика Иван и Иванка са вторите по популярност имена у нас след Георги и Мария.

Всяка година на Ивановден празнуват над 350 хиляди българи, а сред тях са олимпийски, световни и европейски шампиони.

Празник е в семейството на Иван Иванов. Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Барселона 1992-а в момента е треньор на националния отбор. Четири пъти става световен шампион (1989, 1990, 1991 и 1993). На европейски първенства в категория до 56 кг печели златен медал в Риза (1998), сребърен в София (2000) и бронзов в Ла Коруня (1999). Бронзов медалист от световното първенство в Лахти (1998).

Друг именик е Янко Русев, който може да се похвали с една олимпийска, пет световни и пет европейски титли. Той е единственият български щангист в световния музей на славата в този спорт в Истанбул.

Когато говорим за вдигане на тежести, няма как да пропуснем покойния Иван Абаджиев - Папата на щангите. Той почина навръх Благовещение през 2017 г.

За повече от 30 години начело на националния отбор (дебютът му е през 1969 г.) той извежда свои възпитаници до 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски титли само в многобоя!

Треньор №1 на България за XX век - чест, отдадена му в историческа класация през 2001 г. Избиран е рекордните шест пъти за най-добър наставник у нас, а през 2013 г. получи и най-високото държавно отличие - орден "Стара планина", I степен.

Честит имен ден на Иванка Христова - първата ни олимпийска шампионка в леката атлетика. Тя печели титлата в тласкането на гюле в Монреал през 1976-а. Има и бронз от олимпийските игри в Мюнхен през 1972-а. Христова е правила две поправки на световни рекорди, а националните й са 61. Нейният личен рекорд от 21,89 м е най-доброто постижение за България и до днес.

Още една знакова атлетка ще черпи днес - чаровната Ивет Лалова. 36-годишната красавица, която се готви за петите си олимпийски игри, вече две десетилетия е сред най-бързите спринтьорки в света. Лалова е европейска шампионка на 100 м от Хелзинки 2012 г., европейска шампионка в зала на 200 м от Мадрид 2005 г. Има 4-о и 5-о място на олимпийските игри в Атина през 2004 г.

Боксьор №1 на България за ХХ век Ивайло Маринов е световен феномен. Олимпийски шампион от Сеул 1988, бронзов медалист от Игрите в Москва през 1980 г., носител на 8 златни медала от световни първенства, 9-кратен републикански шампион.

Честит имен ден и на един от най-успешните ни борци - Иво Ангелов. Последният ни световен шампион в борбата ще се опита да вземе квота за Игрите в Токио, които най-вероятно ще са последното му състезание.

През 2013 г. той спечели европейската титла в Тбилиси и световната титла в Будапеща в кат. до 60 кг. Избран за най-добър борец в света през 2013 г. в категория до 60 кг. Спортист на годината на България през 2013 г.

През 2017 година печели сребърен медал на европейското първенство в Нови Сад, Сърбия. Може да се похвали още с европейско сребро и бронз от световното през 2011 г.

Ваня Гешева е единствената българска спортистка с пълен комплект медали от една олимпиада

В Сеул през 1988-а тя печели злато на едноместен каяк, сребро на двойка каяк и бронз в четириместна лодка. Преди това завоюва и сребро в Москва.

Честит имен ден и на Ваня Дерменджиева - част от женския национален отбор по баскетбол, който печели сребро на Игрите в Москва 1980 г., и два медала от европейски финали.

Няма как да не поздравим един от героите от онова незабравимо "американско лято" - Футболист номер 1 на България за 1998 г. Ивайло Йорданов. Универсалният боец има 50 мача и три гола за "лъвовете".

Той е голмайстор на "А" група през 1991 г. с отбора на "Локомотив" Горна Оряховица (21 гола). Шампион на Португалия през 2000 г. със "Спортинг" Лисабон, носител на Купата на Португалия през 1995 г.