на живо

Йоана Илиева в ролята на съдия на турнира "Сабята на Етрополски" (ВИДЕО)

Около 70 млади надежди на фехтовката премериха сили в надпреварата

Йоана Илиева в ролята на съдия на турнира "Сабята на Етрополски" (ВИДЕО)

Около 70 млади надежди на фехтовката премериха сили в 12-ото издания на турнира "Сабята на Етрополски". Надпреварата запази международния си статут, като участие взеха сабльори от Румъния и Австрия.

При 12-годишните момичета, златният медал бе извоюван от Преслава Алексова от Русе, а при момчетата с успеха се поздрави румънецът Себастиан Капатина.

Надпреварата при кадетките завърши с успех за състезателката на бургаския "Корсар" – Кристина Миланова. След оспорвани срещи, при кадетите победата отиде при Веселин Великов от Русе.

В изненадваща роля на съдия в турнира се изяви най-добрата българска фехтовачка – Йоана Илиева.

"Лично на мен не ми е любимата роля, защото има случаи, в които фехтовачите се оправдават със съдията. Съдията невинаги обаче може да бъде сигурен. И от тази гледна точка имам чувството, че понякога зависи от мен как ще завърши и ще ощетя някой. Смятам, че е едно разнообразие, което може да ти е от полза, ако гониш високо спортно майсторство. Искам да пожелая на участниците да не се отказват и да се раздават на всяка тренировка и всяко състезание, защото не е без значение.", споделя европейската шампионка на сабя за жени до 20 години.

Илиева се надява турнирът да бъде допълнителен стимул за подрастващите да се развиват в спорта.

"Това е един много хубав старт за малките деца, които могат наистина да усетят тази състезателна обстановка, която аз и много мои връстници не можем да усетим. Надявам се, че с присъствието им помагам. При мен – когато има авторитетна фигура в залата, дори и треньорът ми, се чувствам много по-добре и много повече искам да покажа своята най-добра форма. Ако и при тях е така, ще бъда много щастлива.", коментира Йоана Илиева.

Все още няма яснота кога ще има международни състезания за Йоана Илиева, която мечтае за квота за олимпийските игри.

"За съжаление – и аз не знам какво може да се очаква от мен през 2020-а година. Говореше се, че ще ни пуснат ноември, но не ни пуснаха. Сега ще чакам да се завърна през януари или март. Говорят се много различни неща. Затова просто чакаме. В момента мечтата ми е отново да ходя по състезания. Без значение дали е олимпиада. Има време за всичко, стига да започнем състезанията.", добави Илиева. 

Утре (1 ноември) турнирът "Сабята на Етрополски" ще продължи с боевете на момчетата до 14 години индивидуално, а след това стартират отборните битки при кадетите и кадетките.