на живо

На една летва разстояние: Именичката Йорданка Благоева (ВИДЕО)

Първата българка със световен рекорд в леката атлетика открехна вратата на дома си за екип на bTV

На една летва разстояние: Именичката Йорданка Благоева (ВИДЕО)

За 17 секунди можете да направите 20 лицеви опори. За същото време американската спринтьорка Алисън Филикс пробягва 150 метра, което е неофициален световен рекорд.

За 17 секунди обаче може целият свят да се преобърне и мечтата за олимпийска титла внезапно да се изпари. Именно тази съдба има Йорданка Благоева – първият български атлет със световен рекорд. Спортистът, който никога не успя да спечели златен медал на олимпийски игри.

Годината е 1972-а. На Игрите в Мюнхен борбата за заветното злато във високия скок при жените се води между Йорданка Благоева и западногерманката Улрике Майфарт. Летвата е вдигната на 190 сантиметра.

"Скочих височината – това беше трети опит. Тя я преодоля и аз я преодолях. Действително леко закачих летвата, но вече бях отишла, почти се бях облякла – щастлива, че съм я преодоляла.", спомня си Благоева навръх имения си ден. - "Стадионът изрева – аз си помислих, че нещо друго е станало в този момент. Акерман дойде и каза: "Йорданка, летвата ти падна! Няма да продължиш."

Точно 17 секунди, след като Благоева се е приземила успешно след своя опит, нейната летва е съборена. Остават обаче съмнения.

"И треньорът ми, и всички приятели и телевизиите, които снимаха, всички снимат мен в този момент. Никой не е снимал там летвата."

"Година по-късно дойде един българин, който каза, че има филмов материал как немски журналист долу е ритнал летвата и така е паднала. Не пожелах да го видя. Вече е останало, че съм сребърна олимпийска медалистка, приех го."

Въпреки болката от изпуснатия шанс да спечели олимпийска титла, Йорданка Благоева намира сили да поздрави победителя. "Много красиво и много лесно е да си победител. Трябва да покажеш своите качества, когато загубиш."

"Там сме съперници – и то много големи, на терена. Но в живота сме големи приятели."

За да се запази балансът в живота, когато загубиш нещо често получаваш нова възможност. "Имах изключителен педагог – Петър Димитров. Върнахме се от Мюнхен и той каза: "Не, за мен ти нищо не си направила. Не сме се реализирали. Федерацията трябва да ти намери още едно състезание."

"Точно 20 дни след това в Загреб – България, Югославия и Испания. Тройна среща." 

В хърватската столица Благоева преодолява 194 сантиметра. И се превръща в първия български лекоатлет със световен рекорд.

"Цялата нощ не спах. Минава ти целият живот, тренировките... В този момент не можеш да го усетиш. Винаги, когато се прибереш в България, се усеща това, което си направил.", разказа Йорданка Благоева.

Снимка: btvnovinite.bg

"Първите дни си като в безвъздушно пространство. След това започваш да усещаш признанието, любовта, обичта. И съм горда все пак, че това беше първи световен рекорд за българската атлетика."

Далеч от лекоатлетическата писта и от сектора за скок на височина, за Йорданка Благоева един празник има по-специално място в нейното сърце.

По традиция, на Йордановден всяка година Благоева празнува в своето родно село, Горно Церовене. Местните се хвърлят във водите на Огоста, за да хванат кръста. От дълги години победителят получава поздравления първо от световната рекордьорка.

Снимка: Lap.bg

"Всяка година, независимо от COVID-19. Може би ще бъдем по-внимателни. Няма да е с тази сила, която е била преди години, но хората празнуват."

Усърдие. Последователност. Непримиримост. Трудолюбие. Воля за победа. Позитивизъм. И огромна любов към спорта. Това е рецептата за успех на Йорданка Благоева и нейните 7 стъпки за успеха. Стъпките на първия български атлет, който докосна спортното небе.

"За мен спортът е не толкова като съдба, колкото като религия. Това е един храм, в който влязох преди толкова много години и едва ли някога ще изляза през живота си", завърши тя.