на живо

Да наследиш таланта: Децата, които избраха шампионския път на родителите си

Дано и наследниците ни дават много поводи за радост

Да наследиш таланта: Децата, които избраха шампионския път на родителите си

Често се случва децата да тръгнат по стъпките на родителите си. А когато са наследници на шампиони, очакванията винаги са големи. Дали сами избират техния път или са насочени да поемат в определена посока... границите понякога са толкова размити, че и те самите едва ли могат да направят разликата. 

В семейството на последната ни олимпийска шампионка Румяна Нейкова гребането е на особена почит, а по нейните стъпки смело върви най-големият й син - Емил.

19-годишният наследник на златната медалистка на скиф от Пекин 2008 и бившия спортен министър Свилен Нейков вече записа няколко призови места на първенствата за юноши и то в дисциплината, в която майка му донесе много поводи за гордост на България.

Когато имаш родител шампион и отличен пример за подражание е съвсем нормално да искаш да бъде като него, а защо не и по-добър. Такъв е случаят в семейството на Армен Назарян. Синът на двукратния олимпийски шампион по борба - Едмонд, нахлу с гръм и трясък сред мъжете, като още на първото си състезание стана европейски шампион... и го отпразнува със задно салта - запазената марка на баща му Армен.

Едмонд стъпи на върха при мъжете на 18 години и 23 дни, докато легендарният му татко го прави, когато е на 20...

Еди вече заяви амбициите си да спечели и повече олимпийски медали от баща си.

Родителите мечтаят децата им да имат по-добър живот и да постигнат повече от тях.

Александър Везенков е единственият българин в най-силното европейско клубно първенство по баскетбол - Евролигата. Крилото на "Олимпиакос" избра да защитава цветовете на България, въпреки че е роден в Никозия и прави истински фурор в "Арис" преди да облече екипа на "Барселона".

Първият българин, избран в драфта на НБА, е син на Александър Везенков - участник на три европейски първенства и един от най-успешните директори в родния спорт.

20-годишният Борислав Младенов е считан за един от най-големите таланти в родния баскетбол. В ДНК-то му е заложено да печели, защото е син на 13-кратния шампион с "Левски" Георги Младенов. Голяма роля за спортния път на Борислав изиграва сестра му Гергана, за която не е приемливо той да тренира футбол, когато е син на Георги Младенов.

И докато сме на темата за високите спортисти... едно 17-годишно момче дебютира с ас за България на европейските квалификации по волейбол.

Синът на бившия капитан на "лъвовете" Владимир Николов - Александър, получи шанс да се учи от батковците си след страхотни изяви с юношеския тим на страната, с който стана европейски вицешампион преди две години.

Може би най-успешният волейболен наследник до момента е Христо Златанов - синът на единствения българин във волейболната Зала на славата Димитър Златанов.

Димитър Златанов е вицешампион от олимпийските игри в Москва 1980 и нападател номер 1 в света за 1970 г. Синът му Христо прави първите си стъпки в ЦСКА, но след заминаването на баща му в Италия, той го последва и избира да остане там, а впоследствие и да защитава цветовете на "адзурите".

С Италия печели Световната лига през 1999 г. Шампион е на Италия, а за "Пиаченца" има рекордните 9688 точки в 702 мача за 24 сезона. 

Най-често момчетата искат да играят футбол, затова и съвсем очаквано наследниците на добрите футболисти поемат по техния път. Такъв е случаят с бронзовия медалист от световното в САЩ през 1994-а Борислав Михайлов, който първоначално тръгва по стъпките на баща си Бисер, а след това го задминава, постигайки най-големия успех в историята на българския футбол.

Първородният син на трикратния шампион с "Левски" - Николай, също става вратар и след няколко престоя в чужбина отново носи екипа на "сините".

Преди няколко дни видяхме българин в Бундеслигата за първи път от 2014 г. Синът на Илия Груев - Илия Груев-младши се появи в игра за "Вердер" Бремен, след като миналата година записа минути в турнира за Купата на Германия.

Груев-старши бе в щаба на Лотар Матеус в националния отбор на България, дълги години води отбори във Втора Бундеслига, а сега е скаут на "Вердер".

Обикновено децата се насочват към спорта на родителите си. Не и Андрей Гълъбинов. Родителите му са били волейболисти. Дядо му Андрей, на когото е кръстен, също се с занимавал с волейбол.

Той е внук и на вратаря Йордан Филипов, който 17 сезона защитава цветовете на ЦСКА.

Снимка: gettyimages

В момента Андрей Гълъбинов е единственият български футболист в топ 5 първенствата на Европа. Нападателят помогна на "Специя" да стигне до Серия "А", а наскоро се възстанови от контузия и бе с основна заслуга за престижна победа над "Рома".  

Защитникът на "Левски" Живко Атанасов е син на феноменалната Йорданка Донкова - олимпийската шампионка от Сеул 1988 на 100 м с препятствия.

Тя има и бронз от Игрите в Барселона през 1992-а, а 27 години срещу името й стои титлата Световна рекордьорка. В Стара Загора през 1988 г. Донкова регистрира 12,21 секунди, постижение, подобрено през 2016 г.