на живо

Мартин Луков в страната на скорпионите, горещините и страшните... камили (ВИДЕО)

Как се играе футбол в Саудитска Арабия навръх Коледа и колко важно е да имаш съобразителна приятелка?

Мартин Луков в страната на скорпионите, горещините и страшните... камили (ВИДЕО)

Да бъдеш на повече от 3000 километра от родината си на Коледа, но не на екскурзия, а защото имаш мач. Изглежда странно? Не и за стража на националния отбор – Мартин Луков, който навръх празника ще трябва да се поизпоти с вратарските ръкавици. Причината е, че тимът, в който играе – новакът в елита на Саудитска Арабия - „Ал Тай“, има домакинска среща с „Ал Файсали“. Луков признава, че за първи път му се налага да се появява на терена по коледните празници:

Снимка: Instagram

„За първи път съм в подобна ситуация. Липсват ми празниците. Това са все пак семейни празници. Все пак се чувствам добре. Живея тук с моята приятелка. Когато си положително настроен и очакваш нови неща и искаш те да ти се случват, е по-лесно.“, споделя Луков.

Арабската авантюра на бившия вратар на „Локомотив“ Пловдив започва през юни тази година, а основен пръст за трансфера има неговата приятелка Илиана.

Снимка: Instagram

„Тя успя да направи контакт с арабски мениджър. В първия момент на мен ми се стори шеговито ѝ казах „Ти да не си мислиш, че трансферите стават така лесно?“. Тя каза: „Аз пък ще опитам. Свърза се с този човек, който откликна на имейла, доста отговорен се оказа. Веднага се задейства. След 3 дни се обади с конкретна оферта от отбор, който искаше вратар.“, спомня си Луков.

Снимка: Instagram

Без да се колебае, стражът приема офертата и признава, че е впечатлен от нивото на футбола в Саудитска Арабия:

„Позамислих се няколко дни, тъй като е екзотична дестинация, но приех. Позачудих се какви футболисти има там – видях, че има такива, играли в големи европейски отбори. Като Бафетемби Гомис например. Не съм имал притеснения, защото футболът си е футбол. Навсякъде отиваш, тренираш. Твоето ежедневие е свързано с тренировките.“

Снимка: Instagram

Първите 3 месеца в 800-хилядния град Халил, който се намира в пустинята на Саудитска Арабия, Луков  прекарва сам. Българинът признава, че първият му досег със страната е бил крайно любопитен:

„Моят багаж не пристигна около 1 седмица. Бях без багаж, услужиха ми, дадоха ми обувки, ръкавици. Всичко! Първата ми тренировка беше вечерта – към 9 часа, около 40-42 градуса. Наистина беше доста голяма жега юли месец. Трудно е, защото в България не сме свикнали на такива жеги. Просто се задъхваш, гърлото ти пресъхва на всеки 5 минути, пиеш вода постоянно. Сега вече е по-хладно. Около 20 градуса е. Не искам да ви дразня, но времето сега е такова.“, коментира стражът Луков.

Снимка: Instagram

Флората и фауната на Саудитска Арабия и до днес изненадват национала на България:

„Едно от нещата, които ми беше интересно, е... В България има котки, кучета - тук така са камилите. Случвало ми се е в града да се обръщам надясно и да видя камила в полето. Просто си се разхожда. Доста е интересно, защото няма в България как да видиш нещо подобно. Изненадата ми беше първо една среща с един гущер вкъщи. Един ден, бях сам още тук и просто си бях сам вкъщи на лаптопа. Гледам – по периферията нещо се движи – и гледам: гущер! Цяла нощ се гонихме. В крайна сметка – не успях да го хвана. Зимата чувам, че скорпиони обичат да влизат по къщите. Дори двама от нашите комшии си бяха хванали. Не си представяйте някакъв голям, черен скорпион, а малко скорпионче. Колкото да ти изкара акъла, е достатъчно", разказва той и добавя:

"Моята приятелка се е погрижила за всички възможни дупчици по къщата, да бъдат запълнени. Впечатли ме като цяло начинът им на шофиране, защото имат си собствени правила. На моменти можеш да видиш кола в насрещното, но това не е проблем, защото имате място да си се разминете. Няма напрежение на пътя, което за мен е странно. Тук, в България, сме свикнали да псуваме. Засичат, карат в насрещното, и си имат някакъв организиран трафик, който само те си го разбират", споделя изненаданият Луков.

 

Снимка: Instagram

Интересът в Саудитска Арабия е огромен, а посещаемостта на срещите – впечатляваща:

„Случва ми се често да ме спират хората. Те са фенове на футбола. Случва се в магазини, по молове. Да ме спират деца, снимки… Разпознават ме. Обикновено средната посещаемост на нашия стадион е 6-7 хиляди. Преди няколко дни бяхме гости на „Итихад“ – един от отборите, които е с най-много фенове в Саудитска Арабия. Мачът се изигра пред 50 000 зрители, което е впечатляващо. На мен дебюта ми се получи при гостуване на шампиона „Ал Хилал“, където имаше скромна посещаемост – около 25 000.“

Снимка: Instagram

От пристигането си в Саудитска Арабия, 28-годишният Мартин Луков е неизменен титуляр и си пожелава да продължи своето приключение в арабската страна.

Тагове:

Мартин Луков