на живо

Мистериозната смърт на един български боксьор в Албания – тази неделя в bTV Репортерите

Защо спря сърцето на Боби, който се биеше като Исус? Гледайте тази вечер след централна емисия „Новини”

Мистериозната смърт на един български боксьор в Албания – тази неделя в bTV Репортерите

Смърт на ринга. Мистериозна. Необяснима. Търсеща много отговори, които вероятно никога няма да бъдат получени. Преди седмица един български боксьор, който бе само на 21 години, издъхна. Докато бе с ръкавици на ръцете, преследвайки с крошета и десни прави детската си мечта - някой ден да пробие в този нетърпящ милост, брутален и безскрупулен свят на професионалния бокс.

Сърцето на Борис Станчов обаче не издържа. Спря между въжетата, по време на мач от треторазредна боксова гала в албанския град Шкодра. Двубой, който, без значение от изхода му, щеше да му донесе хонорар от... 400 евро.

Хонорар, който съкрушените родители на Боби от столичния квартал „Дружба” получиха посмъртно. Заедно със скръбната вест, че детето им никога повече няма да прекрачи прага на семейното жилище.

Хонорар, който майката и бащата на Боби получиха заедно с личната му карта и международния му паспорт, но и с личната карта на братовчед му Исус – футболист от Сливница, доброволно предоставял си документите за самоличност на Борис, който се боксирал неясно защо с неговото име.

Снимка: Facebook

Сега всеки се прави на шокиран. Дълбоко потресен. И силно изненадан. Родителите едва ли са подозирали за машинациите на ринга. Хората от Българския професионален боксов съюз обаче трябва да положат много повече усилия, за да им се вярва.

Те твърдят, че разменената самоличност на Боби с Исус е прецедент в световен мащаб. Публична тайна е, че подобни „стратегически ходове” са си направо ежедневие, както у нас, така и в чужбина, когато говорим за нискоразредни бойни гали, където тавана на хонорарите на участниците не надхвърля 500 евро.

Мистериозно изчезна от хоризонта и мениджъра, за когото почти никой у нас в боксовите среди не е чувал – Венцислав Георгиев. Според него, той нямал ни най-малка представа, че Исус, всъщност е Боби. Хайде, де! Всеки ден тренираш един човек, обикаляш с него Европа, стоиш в ъгъла му по време на битките му, спиш с него в един хотел, храниш се с него на една маса и не знаеш???

Снимка: Facebook

Фактите са безмилостни. Има починал боксьор, който е минал границата с Албания със своите документи. Боксьор, който няма криминално минало и който без проблем е напускал страната. Т.е. причината Боби да използва от година и половина личната карта на братовчед си Исус, за да преследва мечтите си на ринга, не е, че ще бъде задържан на някое КПП. Боксьор, който до преди две години се състезава с истинското си име и изведнъж започва да крие самоличността си.

Но защо? За да натрупа опит на профиринга и да си спести отрицателната статистика от загуби в световните регистри? Тази история някак си изглежда съшита с бели конци. Ако е искал да го направи, то би стартирал от самото начало под чуждата самоличност, а не да се сети, когато вече е станал разпознаваем.

Намирисва и историята с употребената виагра. В джоба на дънките на Боби е открита опаковка, от която липсват три таблетки. Виаграта обаче не се пие само за полова мощ, а и за агресия, а освен това, има доказано и друго действие – подпомага хората със сърдечни проблеми.

Снимка: Facebook

Дали сърцето на Боби е било болно и той не е можел да вземе разрешително на свое име, за да се боксира? Твърде възможно към днешна дата. Какво е съдържанието на ампулата, дадена му непосредствено преди мача в Албания именно от мениджъра му и негов треньор Венцислав Георгиев? Това трябва да установи аутопсията, който все още се бави.

Смъртта на ринга никога не идва случайно. За нея има виновни и те трябва да бъдат назовани поименно. Защото понякога смъртта на ринга не струва хонорар от 400 евро, а цял един човешки живот.