на живо

"На литър кръв и метър кожа": Кой ще плаща след "Партизан" - "Левски"?

В Червен бряг мечтаят за футболно чудо

"На литър кръв и метър кожа": Кой ще плаща след "Партизан" - "Левски"?

Купата на България - единственият футболен турнир у нас, в който аматьори могат да се изправят срещу професионалисти. И понякога чудото се случва - Давид побеждава Голиат. Точно с тази надежда запалянковците в Червен бряг очакват сблъсъка с "Левски". Жребият отреди: местният "Партизан" от северозападната Трета лига да посрещне 26-кратния шампион на своя стадион с капацитет от 1500 седящи места.

Подготовката за "Мача на века" за клуба от Червен бряг е доста по-трудна от тази на именитите им съперници. А причината е проста – докато играчите на "Левски" чакат своята следваща тренировка, техните противници в турнира работят, а после – след 17:30 ч., изморени, но същевременно ентусиазирани, се впускат в своето футболно приключение.

Каква е подготовката на футболистите на "Партизан" до 17:30 ч. ли? Различна, интересна и на моменти... комична.

В плевенското село Вълчитрън Калоян Тодоров очаква срещата си с "Левски", качен на трактор. Халфът на "Партизан" се занимава със земеделие, но вярва, че в сряда на терена ще отстрани столичния гранд.

"Това беше една шега с мой съотборник. Казвах му – "Хайде, Лига Европа, Лига Европа!" и то какво стана… Паднахме се с "Левски" София. Със сигурност е мачът на живота ни и на по-голяма част от хората. Добре са дошли всички, ще ги повозим.", шеговито споделя червенобрежкият Роналдо.

А на въпроса "Кого искаш да качиш на трактора от играчите на "Левски?", Калоян е категоричен: острието в нападението на столичани – Валери Божинов. Нещо повече: бързоногото крило, боравещо умело със земеделски пособия, се заканва, че при отстраняване на 26-кратните шампиони, Божинов ще бъде повозен из масивите в плевенското село.... на трактор.

Да бъдеш призовкар, със сигурност не е лесна работа. Да бъдеш треньор – също. А да съчетаваш двете? Дали е "мисия невъзможна"? Определено е постижима цел за треньора на "Партизан" – Любомир Иванов, който, раздавайки призовки за съда в Плевен, избистря тактиката срещу "Левски". И изглежда, че стратегията вече е ясна!

"Без вратар трудно се играе. Така че – ако може, и на тримата вратари да дадем по една призовка, за да нямат възможност да дойдат в Червен бряг… И поне 2 гола да им вкараме.", казва специалистът, който ще се постарае да се противопостави на именития си гост в сряда.

Дали опитният наставник на "Левски" – Георги Тодоров,  може да раздава призовки със същия хъс и успех като Любомир? Едва ли.

"Мисля, че не може като мен, защото ще му трябва повече време. Той е на години. Мисля, че ще се надъхва с километража, който ние ходим.", споделя стратегът на "Партизан".

Подобрявайки синхрона помежду си, Митко и Милен загряват за мача с "Левски"… като поставят външна и вътрешна изолация на къща в Луковит. И двамата напомнят: заплащането в Северозападната Трета лига е ниско, но те не играят за пари, а от любов към футбола.

"Мисля, че заплатата на един левскар е колкото нашия целогодишен бюджет. Можем да сменим поне за един ден местата си с футболистите на "Левски". Да видят каква е реалността в Северозапада и най-вече... в Трета лига.", категоричен е Митко Красимиров.

Милен – по подобие на своя треньор, също има тактика, с която тимът от стадион "Георги Аспарухов" да бъде от губещата страна след последния съдийски сигнал.

"Ние си имаме стратегия: преди всеки мач до сутринта, до 5 - на масата. Излизаме доста концентрирани, между другото. Митко няма да вкара, но ще ми подаде на мен да вкарам. Може би аз ще се съблека по боксерки. Един негов пас – както се казва, по конец, може би Ники Михайлов ще бъде доста разочарован. Ако намеря топката както аз знам.", с усмивка заявява Милен Тонев.

Ако от "Левски" мислят, че лесно ще преодолеят "Партизан", жестоко се лъжат – категорични са строителните работници, които ще оперират в халфовата линия: "В Червен бряг ще се играе за литър кръв и за метър кожа! На нашия терен, който може би е на нивото на "Камп Ноу", ще е доста интересно.", коментира Митко Красимиров.

От ръководството на "Партизан" мечтаят "Левски" да бъде отстранен в Червен бряг. Поне това е мнението на президента – Ангел Стоянов: "Вярваме. Ние винаги вярваме! Трудно, много трудно, но… вярата си е вяра!"

А наградата за голмайстор определено си заслужава. "Може би едно агне. Дори 2, или 3 ще получи този, който се разпише. Мрежата ни обаче не може да остане суха. Дори и в най-дръзките ни мечти.", коментира Стоянов.

Футболистите на Червен бряг са дали сериозни обещания, ако отстранят "Левски": "Първото ми обещание беше, че ще татуирам датата, на която сме победили, на мен. Още не съм решил, може би до сърцето.", заявява земеделецът Калоян.

"Искам, ако победим "Левски", Валери Божинов да се снима на тази къща, на скелето, с мен. И плюс това – ако е на срещата той, искам да ми остави тениската си." – това е желанието на Милен.

Докато наставникът на "Партизан" се заканва на колегата си – Георги Тодоров: "Ако бъде отстранен, призовката ще трябва да бъде дадена на г-н Тодоров. Или на ръководството на "Левски", то президентът на клуба от Червен бряг вече изчислява възможността треньорът на "сините" да се озове отново.... на "Партизан Арена":

"Не се знае. Един ден може би Георги Тодоров да дойде на "Партизан Арена" като треньор… Нищо се не знае за този живот."

Без значение от крайния резултат, часовете след срещата ще бъдат любопитни. "След мач – събираме се на стадиона, сядаме, пием по 1-2 бири, поръчват се мезета, пици.", споделя призовкарят-треньор – Любомир Иванов.

Митко Красимиров обаче напомня: "Не знаем кой ще плаща сметката, защото и ние, и те сме много зле финансово." А тандемът в правенето на външна и вътрешна изолация подчертава: "Както те са професионалисти на терена, така ние сме професионалисти на масата. Те не могат да се класират. Тук са доста назад. Доста тренинг им трябва. Важното е да си направим с тях по една снимка. Или не знам – може и те да искат да се снимат с нас."

Дали, вярвайки във футболната романтика, или просто мечтаейки, в "Партизан" Червен бряг гледат смело към мача с "Левски". А прогнозите са с ясна посока – домакинска победа над 26-кратните шампиони: "2:1 за "Партизан"!", отсича президентът - Ангел Стоянов.

"Не се знае кой-къде ще я ритне и в коя врата ще влезе. Хвърляме се до 20-ата минута 2:0 за нас и това е. А след това - след 2:0 – си продължават. 3, 4! И така...", казва къде на шега, къде с надежда Калоян.

"Ще поведем 1:0, най-вероятно "Левски" ще ни изравни, но ще страдат в последните минути." е експертизата на на строителния работник Милен Тонев.

Червен бряг очаква със затаен дъх пристигането на "Левски" в града. С надежда, че мечтата може да се превърне в реалност и "Партизан" да ликува след последния съдийски сигнал. Сред най-колоритните фенове, които ще дерат гърла за домакините, е Ильо Тонев:

"Това е нашият закъснял подарък за 100-годишнината на клуба. Страхотно е, че тимът на "Левски" ще пристигне в нашия град. Сигурен съм, че това би било едно страхотно събитие за Червен бряг", добавя привърженикът, на чийто гръб на фланелката шеговито е изписано "Слона".

Другият коз в ръкава на "Партизан" е искрената и неподправена подкрепа на Цвети, Марти и Зори – трите диаманта, които непрестанно са на стадиона и са готови да подкрепят клуба от Червен бряг. Малките симпатизанти на тима са деца на треньора-призовкар – Любомир Иванов.

Ден, месец, година – или дори десетилетие по-късно, за двубоя в сряда всеки, свързан със спорта и в частност с футбола в Червен бряг, ще си спомня. Денят, в който техните любимци, съчетавайки работата с удоволствието да тренират любимата игра, се противопоставят на "Левски". А до последната секунда това, което ще крепи всички в града за шокиращ успех над селекцията на Георги Тодоров... е надеждата.

Надеждата, че чудесата се случват на футболния терен. Особено... на "Партизан Арена", където за един ден Калоян – от тракторист, може да се превърне в местния Роналдо. Митко – който ще трябва да довърши външната изолация в Луковит, да отбележи фамозен гол в стил "Зинедин Зидан", или неговият приятел на и извън терена (по-често: строителната площадка), с прекрасна асистенция да изправи на крака всички на стадиона в Червен бряг.

И кой знае... може треньорът-призовкар, макар и само за 90 минути, преди отново да се върне на ежедневната си работа, да се превърне в местния Моуриньо - да избистри тактиката, която да победи гранда.

Дали това са празни приказки, или наистина "Партизан" може да пребори "Левски"? Отговорът ще получат всички в сряда. А дотогава.... мечтите продължават тайничко да изпълват сърцата на хората в Червен бряг, че чудото може да се случи точно на 21 октомври 2020 г.